Grond recyclen
“Bij de dijkversterking Cluster A & B langs de Maas hebben we te maken met diverse afvalstromen”, vertelt werkvoorbereider Stefan. “Naast de aanvoer van circa 150.000 m3 klei komt er ook veel grond vrij. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om deze vrijkomende grond opnieuw te gebruiken binnen het project: bijvoorbeeld als kernmateriaal of bovengrond voor de nieuwe dijk.”
Zeven
Stefan vertelt hoe het projectteam een oplossing vond voor vrijkomende grond die niet geschikt was voor hergebruik. “Dit materiaal bevatte een grote hoeveelheid ‘bodemvreemde materialen’ zoals we dat noemen: onder andere zwerfafval, hout en stenen. In overleg met de opdrachtgever is besloten om dit materiaal te zeven!” Zo hoefde Ploegam de grond niet te storten. Stefan: “In totaal is er zo’n 600 m3 grond gezeefd, en uiteindelijk bleef er maar 31 ton afval over dat we moesten afvoeren.”
De rest van het materiaal was weer geschikt om opnieuw te gebruiken in het dijklichaam. “Doordat we voorkomen hebben dat 600 m3 grond afgevoerd moest worden, hebben we zowel kosten als CO2-uitstoot gereduceerd”, aldus een trotse Stefan.