Hoofdinhoud

Emissieloos

Koploper in

emissieloos bouwen

Bij Ploegam draait alles om de toekomst. Daarom streven we naar een bouwplaats zonder schadelijke uitstoot. We elektrificeren grondverzetmaterieel, leggen snellaadpleinen aan en ontwikkelen verwisselbare accupakketten. Eind 2025 zijn we in staat om onze projecten 100% emissieloos uit te voeren.

Daadkrachtig duurzaam

Ploegam maakt duurzaamheid waar. De helft van de machines is elektrisch, we rijden met 13 elektrische vrachtwagens en investeren in grootschalige groene laadinfrastructuur. Kortom, Ploegam neemt het voortouw in Nederland als het gaat om emissieloos bouwen.

Waarom emissieloos bouwen?

Wij bouwen nu projecten met het oog op de toekomst. Dat betekent dat we projecten maken die ons beschermen tegen veranderende waterstanden en ruimte maken voor meer inwoners. Dat doen we bovendien door te bouwen zonder uitstoot van schadelijke stoffen met elektrische machines en vrachtwagens en groene energie. Zo dragen wij bij aan de verbetering van klimaat, gezondheid en de natuur.  

Trots op ons elektrisch materieel

Wij draaien volop met elektrische PloegamPower.

 

Bekijk onze emissieloze machines

Elektrische Ploegam kraan met lange giek met tractor op het zand naast een rivier

Hoe realiseren we de emissieloze bouwplaats? 

 

Stap 1: Bouwen elektrische machines 


Sinds 2019 ontwikkelt en bouwt Ploegam samen met Staad elektrische machines met verwisselbare accu’s. Samen hebben we inmiddels graafmachines, shovels en tractoren gebouwd. Daarnaast staat een werkschip al in de steigers. De ontwikkeling gaat snel en elke nieuwe machine is een verbeterde versie van de vorige. Een betere en vooral krachtigere versie, aangezien de accupakketten zich ook blijven ontwikkelen.  
 
Naast zelfstandige ontwikkeling verduurzamen we ons transport door te investeren in elektrische vrachtwagens.  

 

Ons elektrisch materieel

Blauwe elektrische kraan met lange giek op het zand naast een rivier
Laadpaal van elektrische vrachtwagens met blauwe vrachtwagen op de achtergrond

Stap 2: Verwisselbare accupakketten 

Onze elektrische machines zetten we in voor het zware grondverzet, zoals dijkverzwaring en natuurlijke herinrichting. Wij werken vaak in natuurgebieden of op afgelegen dijken, waar laadpalen niet aanwezig zijn. Daarom zijn onze machines uitgerust met (verwisselbare) accupakketten. Compacte en krachtige pakketten, die snel en eenvoudig verwisselbaar zijn en voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Dankzij het verwisselbare pakket haalt de machine een volledige dagproductie of meer en blijft de stilstand gedurende een werkdag beperkt tot 10 minuten voor het wisselen van het accupakket. De accupakketten zijn bovendien met andere machines uitwisselbaar, waardoor de accu’s maximaal inzetbaar zijn.  

 


Stap 3: Ontwikkelen van laadinfrastructuur  

Naast het ontwikkelen van het materieel, zijn onze vakmensen inmiddels ook expert op het gebied van laadinfrastructuur en accu's. En we blijven ons daarin ontwikkelen. Want een elektrische machine hebben is leuk, maar die groen kunnen opladen en er de hele dag mee werken nog veel beter! Emissieloos bouwen stopt dus niet bij het elektrificeren van machines, maar gaat door met het organiseren van laadinfrastructuur, accu's ontwikkelen volgens de laatste technologie, laadpleinen aanleggen en zoeken naar de beste oplossingen.  

Snellaadplein voor bouwmaterieel

 

In Geldermalsen bouwde Ploegam een laadplein in eigen beheer. Voor ons project dijkversterking Tiel-Waardenburg is WattHub, het grootste snellaadplein van Europa, gebouwd. Tot stand gekomen dankzij een innovatieve samenwerking tussen bouwers (Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer) en de lokale energiecoöperatie Betuwewind. Hier leveren we groene energie, waarmee we alle machines op het project emissieloos laten draaien.  

Ontdek WattHub

Laadplein voor elektrische vrachtwagens met blauwe vrachtwagen en windmolens
Laadplein voor elektrische vrachtwagens met blauwe vrachtwagen en windmolens

Waarom elektriciteit? 

Ploegam kiest nadrukkelijk voor elektrische energie. Directeur Gijs Ploegmakers legt uit: “Een alternatief is waterstof, maar dit valt voor onze projecten af. GWW-machines verbruiken zoveel energie, dat je een tankwagen achter het materieel aan moet laten rijden. Dat is niet te doen en daarom is waterstof voor ons geen geschikt alternatief.”  

Eind 2025 kunnen wij onze projecten 100 procent emissieloos uitvoeren.

Gijs Ploegmakers

Directeur

Nieuws over emissieloos bouwen

Bekijk al het nieuws