Hoofdinhoud

Historie

Mijlpalen in de groei van Ploegam

Snel naar

Hoe het allemaal begon

Op maandag 16 februari is het officieel: Gijs en Chris Ploegmakers starten Ploegmakers Aannemingsbedrijf - Ploegam. Met z'n tweeën, ondersteund door vader Piet en moeder Elly, gaan ze vanuit het ouderlijk huis in Vinkel aan de slag.

De eerste grote klus: klassieke zinkstukken maken voor twintig kribben in de uiterwaarden van de Waal bij Opijnen. Een plek waar we zo’n dertig jaar later nog vaak terugkomen…

1987

Zanddepot bij de Waalbrug

Bij de Waalbrug in Zaltbommel brengt Ploegam ruim 350.000 kubieke meter grond naar de oevers van de Waal. Op enig moment ligt er een enorme zandbult, die vanaf de weg goed te zien is: hij steekt op het hoogste punt 10 meter boven het wegdek uit.

1989

Groeispurt

Dankzij de opdrachten in het kader van ruilverkaveling en dijkverbetering, begint Ploegam aan een ongekende groeispurt. Dit past ons als een handschoen!

1994

Een nieuw pand in Vinkel

Ploegam groeit uit het ouderlijk huis en verhuist binnen het Brabantse Vinkel naar het pand van de oude steenfabriek aan de Vinkelsestraat. Met 18.000 m2 en twee loodsen genoeg ruimte voor het hele bedrijf!

1995

Naar het noorden

We slaan de vleugels uit en krijgen een vestiging in ‘het noorden’. Eerst in Dronten, later in Zwolle en uiteindelijk in Heerde. Van hieruit bedienen we de projecten rond de IJssel en voor de noordelijke waterschappen en provincies.

2001

Ploegam verhuist naar Oss

De voortgaande groei zorgt er uiteindelijk voor dat de ruimtes in Vinkel te krap worden. In 2015 vindt Ploegam een nieuwe kantoorruimte in Oss: een ruim pand dat voorzien is van alle gemakken, groot genoeg om het dan bijna dertigjarige bedrijf onderdak te bieden.

2015

Ruimte voor de Waal met Dura Vermeer

De combinatie i-Lent, Dura Vermeer en Ploegam, maakt op effectieve en innovatieve wijze het achterland van de Waal bij Nijmegen veiliger. Het project wint diverse prijzen, waaronder de Bouwpluim in 2016 en de Bouwprijs in 2017.

2016

30-jarig jubileum

Ploegam bestaat 30 jaar en dat vieren we op grootse wijze. Met een spetterende relatiemiddag voor collega’s, relaties, onderaannemers en klanten en een geweldig feest voor alle collega’s en hun partners. Als afsluiting is er een open dag waarop ruim 4.000 bezoekers afkomen.

2017

Het nieuwe samenwerken

In 2019 neemt Ploegam een aantal grote projecten aan: krib- en oeververlaging van het Pannerdensch Kanaal, Stadsdijken Zwolle, de dijkversterking tussen Wolferen en Sprok. Verschillende projecten met één duidelijke overeenkomst: opdrachtgever en opdrachtnemer werken op een nieuwe manier samen. Transparant, open en écht in gesprek. We omarmen de nieuwe manier van werken en bouwen verder aan een toekomstbestendige organisatie.

2019

Elektrisch materieel

Ploegam zet de eerste stappen richting de emissieloze bouwplaats: samen met partner Staad starten de ondernemers met het elektrificeren van zwaar grondverzetmaterieel. Met succes: de ontwikkeling van de eerste, volledig elektrische, 30 tons graafmachine levert ze de Cobouw Infratech Publieksprijs voor innovatie op.

2020

Nieuwe generaties

In het jaar dat Ploegam 35 jaar bestaat zet het familiebedrijf grote stappen. Er komen 2 directieleden bij: Ilvy Ploegmakers en Rob Bouwens sluiten aan om Ploegam samen met Gijs, Chris en Huib klaar te stomen voor de toekomst. Met de nieuwe generatie zetten we de volgende stap!

 

Dit jaar start ook een nieuwe generatie ‘collega’s’: de figuren hein en guus doen hun intrede om het gesprek over veiligheid op de bouwplaats makkelijker te maken.

2022

Uitbreiding & de Veiligheidsladder

De Ploegam Groep breidt zich in 2023 uit. Per 1 januari neemt Ploegam collega-bouwer Infrascoop uit Cuijk over. In juni komt ook transportbedrijf Cor van Schaijk bij de familie. De toevoegingen geven de groep toekomstperspectief en breiden de expertises uit.

 

In februari behaalt Ploegam bovendien trede 4 op de Veiligheidsladder: een resultaat waar de hele organisatie hard voor heeft gewerkt, en waarmee we laten zien dat iedereen bij Ploegam zich bewust is van veiligheid op het werk.

2023

Opening snellaadplein WattHub

In 2023 gebeurt er veel op het vlak van emissieloos werken. Diverse projecten worden deels of volledig emissieloos uitgevoerd en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. In september opent Koning Willem-Alexander de nieuwste trots: WattHub, een snellaadplein voor zwaar bouwmaterieel en vrachtwagens. Hiermee zetten we weer een nieuwe stap richting de toekomst van de bouwsector.

2023

Nieuw familielid

Het jaar 2024 start met een nieuwe uitbreiding van de familie: transportbedrijf v.d. CAMP Oss komt bij de club. Het begin van een intensieve samenwerking op het gebied van transport. 

2024