Hoofdinhoud

‘Werk met werk’ maken

13-12-2017

Bij alles dat Ploegam doet, staan duurzaamheid en het reduceren van de CO2-uitstoot hoog in het vaandel. Eén van de aspecten hiervan komt terug in het zogenoemde ‘werk met werk’ maken: het hergebruiken van materialen uit het ene project in een ander project. Ploegam’s KAM-coördinator Annemarie Carlucci legt uit hoe dat zit.

 

 

 

Al in de tenderfase streeft Ploegam ernaar om dit soort hergebruik mogelijk te maken, vanuit twee perspectieven die hand in hand gaan: duurzaamheid en prijs. Materialen die op plaats A vrijkomen en worden toegepast op plaats B, hoeven niet geproduceerd te worden. Dit voorkomt extra CO2-uitstoot! Daarnaast kan Ploegam, door hergebruik van materialen, lager inschrijven op zowel plaats A als B. Ploegam én de opdrachtgevers van zowel A als B profiteren zo van een lagere prijs met behoud van kwaliteit.

Harbour Village: een goed voorbeeld

Een mooi voorbeeld van ‘werk met werk’ maken is het bij het project Harbour Village in Arnemuiden. Hier is vrijgekomen houten beschoeiing toegepast, afkomstig van het project Oeverbescherming Urkervaart. Hier kwam zo’n 3 kilometer aan kwalitatief hoogwaardige beschoeiing vrij, wat neerkwam op 600 m3 hout voor hergebruik.
Ik neem je even mee in een kleine berekening. Eén kubieke meter hardhout bevat ongeveer 250 kg CO2. Daarnaast kost het verwerken van één kubieke meter hout ongeveer 1.800 kg CO2. Door het hergebruiken van de beschoeiing, worden naast de aanschafkosten bovenstaande CO2-uitstoten vermeden: (250 + 1.800)*600 = 1.230.000 kg bespaarde CO2. Dat staat ongeveer gelijk aan de uitstoot die het gehele wagenpark van Ploegam jaarlijks veroorzaakt! 

Denken over duurzaamheid 

De berekening hierboven laat zien dat het loont om grondig te denken over oplossingen zoals deze. Of het nu gaat om hergebruik van materialen zodat je ‘werk met werk’ kunt maken, het optimaliseren van afvalmanagement of het toepassen van rijplaten in een project: de grondige denkers en gedreven doeners bij Ploegam doen er alles aan om CO2-uitstoot te verminderen.

Denk je met ons mee over verduurzaming, zoek je een partij om mee samen te werken of heb je een initiatief? Neem contact met ons op via de knop hiernaast!

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws