Hoofdinhoud

Ploegam werkt mee aan emissieloze dijkenbouw

02-04-2021

Duurzaamheid
Waterveiligheid
Dijkwerkers
Dijkversterking
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Elektrisch
Emissieloos

De machines en vrachtwagens die traditioneel worden ingezet bij dijkwerk zijn een grote bron van CO2-uitstoot. Daarom weegt emissiebeperking zwaar bij nieuwe aanbestedingen. Bij de Stenendijk Hasselt in Overijssel werkt Ploegam samen met Dura Vermeer en Gebr. de Koning aan de eerste emissieloos uitgevoerde dijkversterking van het Hoogwaterbeschermingsprogramma!

De dijkversterking Stenendijk wordt uitgevoerd in opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het Waterschap hebben eisen gesteld aan de uitvoering: dit project wordt het eerste HWBP-project dat volledig emissieloos wordt uitgevoerd. Dat doen we onder andere door de inzet van ons volledig elektrisch grondverzetmaterieel en het elektrisch slaan van damwand. Elektrisch materieel gebruikt geen brandstof, en stoot daarmee geen CO2, stikstof en fijnstof uit. Ook is het geluid van deze machines een stuk minder, waardoor de omgeving (een Natura 2000-gebied zoals in Hasselt) niet gehinderd wordt. 

Meer emissieloos

Emissieloos bouwen heeft de toekomst! Het is een thema in veel aanbestedingen en ook in planfases van projecten die we op dit moment voorbereiden, is emissieloos een thema. Zo werkt Ploegam op dit moment bijvoorbeeld in Ontwerpteam De Betuwse Waard (met Waterschap Rivierenland, Dura Vermeer en GMB) aan de planuitwerking voor emissieloos werken aan de dijkversterking Wolferen-Sprok.  

 

Emissieloze waterbouw, een dijk van een opgave

In H2O, een uitgave van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk, lees je meer over 'Emissieloze waterbouw: een dijk van een opgave': “Twee jaar geleden sprak nog niemand erover en nu zitten we er middenin”, zegt Jan Baltissen, adviseur duurzaamheid bij het HWBP. Lees het volledige artikel hier

 

De Doosan DX300LC electric, die werkt op verwisselbare accupakketten, in actie
Foto: De Doosan DX300LC electric, die werkt op verwisselbare accupakketten, in actie (Foto door Paul Poels Fotografie)
Foto: Elektrische mobiele graafmachine aan het werk op de Stenendijk in Hasselt

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws