Hoofdinhoud
Waterveiligheid
Gebiedsontwikkeling & Natuurherstel
Emissieloze bouwplaats
Bereikbaarheid & Mobiliteit

Dijkversterking Wolferen-Sprok

Opdrachtgever

Waterschap Rivierenland

Expertise

Grondwerk

Infra

Transport

Waterbouw

Werkzaamheden

Dijkverzwaring

Dijkversterking

Ontwerp en realisatie

Bouwteam

Planuitwerking

Ploegam vormt samen met GMB en Dura Vermeer bouwcombinatie de Betuwse Waard. In opdracht van Waterschap Rivierenland gaan deze drie partners de strijd aan met het water en zorgen zij ervoor dat de dijk tussen Wolferen en Sprok ook in de toekomst bestand is tegen de kracht van de Waal. 

De combinatie was al in de eerste fase van het project betrokken: in samenwerking met Waterschap Rivierenland en ingenieursbureau Witteveen + Bos ontwierpen we de dijkversterking. Binnen het traject van circa 15 kilometer versterken we 12,8 kilometer dijk als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het Waterschap koos voor een bouwteam, zodat er een slim en maakbaar ontwerp gemaakt zou worden en er bij de overdracht geen kennis verloren zou gaan. De bouwcombinatie is daarom bij het hele traject betrokken: van ontwerp tot realisatie.

 

Damwanden van kunststof

 

In september 2021 zijn de werkzaamheden gestart. Projectmanager Rob Bouwens vertelt over het project: “Wat het werk aan de dijk nog meer bijzonder maakt, is onder andere de aanschaf van een kraan van 80 ton: de Sennebogen 2200. De kraan helpt ons bij het plaatsen van in totaal 10,5 kilometer aan damwanden. Een deel van deze damwanden is gemaakt van kunststof in plaats van staal. Hiermee namen we de proef op de som en bekeken we of we nog duurzamer en goedkoper konden werken. De kunststof damwanden bestaan bijna volledig uit gerecycled plastic en bij de productie wordt bijna 95% minder CO2 uitgestoten. Het gebruik van deze kunststof damwanden is uniek, omdat zij twaalf meter diep in de harde ondergrond worden aangebracht. En voor deze lengte is dit materiaal nog nooit gebruikt! Dit heeft de nodige uitdagingen met zich meegebracht, maar we hebben er vertrouwen in dat we de techniek steeds verder kunnen verbeteren. Zo is Ploegam ook specialist voor toekomstige projecten."

 

Het laatste cluster

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan het laatste cluster van dijkversterkingsproject Wolferen-Sprok in volle gang. Op 3 oktober 2023 is cluster A volledig afgesloten met bouwhekken, zodat de bouwcombinatie veilig werkt aan de laatste 900 meter van het dijktraject. Tot en met december brachten we stalen damwanden en verankering aan vanaf Fort Lent tot voorbij Baiana. Deze maanden versterken we de dijk binnendijks met kei, zodat we in maart en april werkzaamheden uit aan de rijbaan. Een deel van deze werkzaamheden voeren we elektrisch uit. 

 

Bekijk hier de projectwebsite om alles te lezen over de dijkversterking tussen Wolferen en Sprok. 

Over dit project

Aanvang

2019-03-26

Status

In uitvoering

Dankzij onze ervaring uit eerdere dijkprojecten in dit gebied is combinatie De Betuwse Waard hét team voor deze klus!

Rob Bouwens

Directeur Realisatie

Grote groep mensen in veiligheidshesjes poseren voor blauwe Ploegam machines

Andere projecten

Bekijk alle projecten