Hoofdinhoud

Dijkversterking Lottum en Grubbenvorst officieel opgeleverd

13-03-2019

Waterveiligheid
Combinatie
Oplevering
Werk afgerond
Dijkwerkers
Dijkversterking

Op 12 maart zijn de dijkversterkingen Lottum en Grubbenvorst officieel opgeleverd. Ze voldoen aan de landelijke eisen voor hoogwaterveiligheid. Zo wordt het gevaar voor overstroming beperkt en houden de inwoners van de dorpen droge voeten.

Samenwerking met de gemeente Horst a/d Maas, de dorpsraden Lottum en Grubbenvorst en de aannemer heeft een belangrijke rol gespeeld en gezorgd voor een impuls voor het gebied. De dijkverzwaring heeft impact gehad op de dorpen Grubbenvorst en Lottum. Daarom waren ook de bewoners via de gemeente uitgenodigd voor de officiële oplevering.

 

Symbolisch op een tandem

Aannemerscombinatie Ploegam-Dura Vermeer realiseerde in opdracht van Waterschap Limburg de dijkversterking Grubbenvorst-Lottum. Omdat de bestaande dijk niet stevig en hoog genoeg was, is de dijk afgegraven en opnieuw opgebouwd, onder andere met grond en klei. De toplaag is tot slot ingezaaid met gras. Vanaf het maaiveld is de dijk dan tussen 2 en 2,5 meter hoog. Dat is zo’n 50 tot 70 cm hoger dan de oude dijk in Grubbenvorst. De nieuwe dijk in Lottum is 1.200 meter lang en 90-100 cm hoger dan de oude dijk. Een aantal wegen is in de nieuwe situatie over de nieuwe dijk aangelegd en er is een fietspad op de dijk aangelegd. Hier was ook de opleveringshandeling. Symbolisch fietsten de twee bestuurders en dorpsraden op een tandem naar elkaar toe op de dijk. Met opgestoken duimen vingen leerlingen van lokale basisscholen ze op.

Impuls voor het gebied

Net zo belangrijk als het project is de afronding ervan. De dijkverzwaring heeft impact gehad op de dorpen Grubbenvorst en Lottum. Waterschapsbestuurder Rein Dupont: “Al met al kijken we terug op een goed verlopen project. Bij het waterschap werken we altijd met de omgeving, voor de omgeving. Dus samenwerking met de gemeente, de dorpsraad Lottum en onze aannemer heeft een belangrijke rol gespeeld en gezorgd voor een impuls voor het gebied.”

Oplevering Lottum
Oplevering Lottum

Zo is de gracht rondom de pastorie opgeknapt/hersteld en is er een goede extra parkeerplaats aangelegd. Aansluitend hierop wordt er een ‘ommetje’ aangelegd waardoor men over de dijk naar de Maas kan lopen en het gebied maximaal kan beleven. Verder wordt bekeken of er nog een blotevoetenpad / educatieterrein kan worden aangelegd in samenwerking met gemeente, Stichting Landschap Horst aan de Maas, particulieren en het bedrijf Fluitekruid. Wethouder Eric Beurskens: “Wat je ziet is dat door de samenwerking van alle partijen er een win-winsituatie is ontstaan en er alleen winnaars zijn. De omgeving heeft aan kwaliteit en beleving gewonnen voor inwoners en bezoekers van dit gebied en er overheerst tevredenheid over het bereikte resultaat. En dit ondanks dat een hogere dijk voor je neus natuurlijk ook negatief ervaren kan worden. Zo zie je maar weer, samenwerken kost meer moeite, maar brengt je verder!” 

 

Op de projectpagina van de dijkversterking lees je meer over het project. 

 

Foto: Waterschap Limburg

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws