Dijken Stevensweert, Ohé en Laak, Grevenbicht en Roosteren gereed

5 september 2018|Anniek Nederpel

Op dinsdag 4 september heeft de officiële oplevering van de dijkversterkingsprojecten Stevensweert, Ohé en Laak, Grevenbicht en Roosteren op een knallende manier plaatsgevonden. De dijktrajecten behoren tot de langste dijkversterkingen die nu zijn opgeleverd. Bestuurder Rein Dupont van Waterschap Limburg schoot voor de oplevering samen met Ploegamdirecteur Chris Ploegmakers en enkele partners een historisch kanon af op de Maasdijk in Stevensweert. Dit gebeurde onder leiding van schuttersvereniging Rochus Compagnie.

Ook bewoners die het meeste te maken hebben gehad met de werkzaamheden aan de dijken ontvingen een uitnodiging voor de oplevering. Rein Dupont: “De inwoners van deze dorpen houden droge voeten door de opgeleverde versterkte dijken; deze zijn verbreed en op sommige plaatsen ook verhoogd. Zo voldoen ze aan de landelijke eisen voor hoogwaterveiligheid en wordt het gevaar voor overstroming beperkt. We hebben veel inspanningen gedaan om alles te realiseren wat we voor ogen hadden met deze klassieke dijkversterkingen. We hebben twee jaar de tijd genomen, omdat we weten dat het tijd vergt om alles goed te implementeren. Het resultaat mag er dan ook wezen en kunnen we met z’n allen trots op zijn.”

 

Kunst en Excursie Heemkundekring

De Maasdijk in Stevensweert was tijdens de feestelijke oplevering opgeluisterd door een aantal kunstwerken van kunstenares Nicole Skipp. Zij is aangesloten bij de KunstWerkPlaats in Venray en gaf ter plaatse uitleg over haar kunstwerken. Na afloop verzorgde gids Piet Vinken van Heemkundekring Echter Landj voor genodigden én bewoners van de dorpen een excursie. Hij stond o.a. stil bij de historie van de dorpen en de dijken.

 

Waarom dijkversterkingsprojecten?

Wonen en werken langs water brengt risico's met zich mee. Veel waterkeringen in Limburg voldoen nog niet aan de basisveiligheid die landelijk is vastgesteld. De komende jaren worden daarom de waterkeringen versterkt en verhoogd, zodat ze aan deze normen voldoen. Hierin werkt Waterschap Limburg samen met onder andere Rijkswaterstaat, Hoogwaterbeschermingsprogramma, Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en Consortium GrensmaasOm tot een goede oplossing voor de versterkte dijken te komen, spreken zij veel partijen, voeren voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken uit. Op een aantal plaatsen gaat de schop de grond in of zijn we zelfs al klaar, zoals hier bij Stevensweert, Ohé en Laak, Grevenbicht en Roosteren.

Foto: Rein Dupont, wethouder Peter Pustjens van gemeente Echt-Susteren, wethouder Kim Schmitz van gemeente Sittard-Geleen, Nina Schurer van gemeente Maasgouw en Chris Ploegmakers, directeur van aannemer Ploegam, schoten een historisch kanon af.
 
  • Meer informatie over dit project vind je op deze pagina
  • Omroep ML5 maakte een sfeerverslag van de oplevering. Dat kun je hier bekijken. 
  • TV Ellef interviewde collega Stefan voorafgaand aan de opening. Bekijk de reportage hier
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief