Hoofdinhoud
Gebiedsontwikkeling & Natuurherstel

Regenwaterbuffers Zuid-Limburg

Opdrachtgever

Waterschap Roer en Overmaas

Expertise

Grondwerk

Werkzaamheden

Grondwerk

Waterveiligheid

Regenwaterbuffers

In Zuid-Limburg leggen we regenwaterbuffers aan. Zo houden de mensen in de dalen droge voeten.

 

Ter bescherming van het landelijk en stedelijk gebied tegen water- en modderoverlast heeft het waterschap de beschikking over ca. 400 regenwaterbuffers in Zuid-Limburg. De regenwaterbuffers zijn gelegen onderaan hellingen en vangen regenwater op bij stevige buien. Om aan het beschermingsniveau te voldoen, dient een aantal bestaande buffers te worden vergroot. Ook worden er nieuwe buffers aangelegd. 

Op dit moment is fase 3 aan de orde, waarin 16 buffers worden aangelegd of vergroot. Daarmee voorkomen we water- en modderoverlast in de dalen en verminderen we de erosie van landbouwgrond.

Hoe werkt een regenwaterbuffer?

De buffers bestaan uit:

  • Een bekken of bassin waarin de regen wordt opgevangen.
  • Een instroomvoorziening. Het regenwater wordt veelal via grasbanen naar de buffer geleid. Als het hard regent slaat het gras plat. Zo ontstaat een ‘baan' en kunnen we het regenwater naar de buffer geleiden. In holle wegen wordt een verhoging/drempel gerealiseerd om het afstromende water in de buffer te leiden.
  • Een uitstroomvoorziening. Met behulp van een schuif stroomt het water gedoseerd de buffer weer uit, bijvoorbeeld naar een nabijgelegen sloot of riool, of direct de grond in.

 

Regenwaterbuffers staan na een bui maximaal 24 uur vol met water. Binnen die tijd lopen ze leeg en kunnen ze een nieuwe bui weer aan.

 

Bij de aanleg van de buffers is het belangrijk dat de buffers zoveel mogelijk in het landschap worden ingepast.

Over dit project

Aanvang

2016-07-01

Omvang

€ 1.571.000

Looptijd

12 maanden

Status

Afgerond

Wat ik mooi vind aan dit project, is de volledige vrijheid die ik heb.

Jan van Lokven

Machinist

Andere projecten

Bekijk alle projecten