Natuurontwikkeling Rielloop

Opdrachtgever
Waterschap De Dommel
Onze expertises
Grondwerk
Transport
Onze werkzaamheden
Afgraven landbouwpercelen
Hermeanderen
Ophogen landbouwpercelen

In opdracht van Waterschap de Dommel hebben we samen met Den Ouden Groep en M.J. Van Uijtert &Zn. het project Natuurontwikkeling Rielloop uitgevoerd. De Rielloop is een smalle, rechte beek die stroom van de Strabrechtse Heide naar de Kleine Dommel in Heeze. Het gebied rondom de Rielloop is van oudsher een moeras, met veel afwisseling in planten en dieren. In de jaren veertig van de vorige eeuw werd het gebied omgezet naar grasland voor de landbouw en nu is ervoor gekozen om het weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen. Door de oude landbouwpercelen af te graven, ontstaat er een nieuw natuurgebied.

 

Afgraven van 12 hectare

In totaal hebben we bij de Rielloop een stuk circa 12 hectare afgegraven. De grond die daarbij vrij kwam hebben we deels op landbouwgronden elders in het project verwerkt en de rest van de grond voerden we af. Door de grond ook op andere landbouwgronden te verwerken, komen deze percelen minder vaak onder water te staan als het water in de Dommel hoog staat.

 

De Kleine Dommel-Heeze

Het werk aan de Rielloop is onderdeel van het project de Kleine Dommel-Heeze. In 2017 ging het Waterschap al met het project van start en in de tweede helft van 2021 hebben wij het werk opgepakt. Jean-Luc Hamers: “We hebben op verschillende plaatsen in de Dommel meanders aangebracht, verondiept en de oude loop gedempt. Dit is gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren voor de aanwezig flora en fauna.”

"Door onze werkzaamheden meandert de Rielloop weer zoals vanouds"

Jean-Luc Hamers
Uitvoerder
Jean-Luc Hamers

Bekijk hieronder de video van Waterschap de Dommel over het project: 

Je accepteert momenteel geen marketing cookies, je dient deze te accepteren om deze video te kunnen bekijken.

Wijzig je cookie voorkeuren
Aanvang
augustus 2021
Looptijd
7 maanden
Combinanten
Den Ouden
M.J. van Uijtert & Zn
Omvang
€ 541.000
Status
Afgerond
<
>
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief