Herinrichting Volmolen Epen

Opdrachtgever
In samenwerking met Natuurmonumenten
Waterschap Limburg
Onze expertises
Waterbouw
Grondwerk
Onze werkzaamheden
Aanbrengen bestrating
Aanbrengen bodem- en taludbeschermende voorzieningen
Aanbrengen vistrapconstructie
Betonwerk
Groenvoorzieningen
Grondwerk
Kunststof damwand
Oeverwerken
Sloop- en opruimwerkzaamheden

In het zuidelijkste puntje van Nederland ligt Epen. Een idyllisch plaatsje in het Limburgse landschap. De historische, nog werkende Volmolen maakt het plaatje compleet. Maar bij hoogwater overstroomt het terrein van de watermolen! 

 

Daarom slaan Waterschap Limburg en Natuurmonumenten de handen ineen om het gebied rondom de molen opnieuw in te richten en veilig te maken voor hoogwater. Daar zetten zij de expertise van Ploegam voor in, door middel van een RAW-bestek.

 

Goed verdeeld

De watermolen ligt aan de aftakking van De Geul - de snelst stromende rivier van Nederland. Ploegam plaatst op de splitsing een betonnen verdeelwerk met een automatische klepstuw van 7,5 meter breed. Deze klepstuw verdeelt het water en bepaalt hoeveel water er naar de molen stroomt, om energie op te wekken, en hoeveel water er langs af stroomt.

 

Als een vis in het water

De vissen die in De Geul zwemmen, kunnen natuurlijk niet door zo'n klepstuw. Daarom bouwen we een vistrap langs de splitsing, waarin de vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen en de klepstuw niet hoeven te passeren. Zo'n vistrap zorgt ervoor dat de vis steeds een klein stukje verder stroomopwaarts zwemt, vervolgens even kan 'uitrusten', en daarna zijn tocht weer verder stroomopwaarts kan vervolgen. Zo kan de vis afstand én hoogte afleggen!

 

Hoogwatervrees

Om de molen heen legt Ploegam een dijk, waarin kunststof damwanden zijn verwerkt. Die moeten zorgen dat bij hoogwater het terrein van de historische molen intact blijft. Onderdeel van de dijk is een coupure, zodat de dijk passeerbaar blijft, maar bij hoogwater toch afgesloten kan worden.

 

Weer een stukje mooier

Met dit werk maakt Ploegam weer een deel van Nederland mooier. De oevers van De Geul worden beschermd door stapelmuren van natuursteen, het in Limburg veel gebruikte Ardenner Gris dat de oevers direct de typisch Limburgse uitstraling geeft. Daarnaast omvat het werk diverse verhardingen en werkzaamheden met natuursteen. Zo geven we het gebied weer een natuurlijke uitstraling, met de historische molen als middelpunt.

"Een mooi werk in een prachtige omgeving!"

Swen Verkerk
Machinist
Swen Verkerk
Aanvang
december 2018
Looptijd
9 maanden
Omvang
€ 1.377.000
Status
Afgerond
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief