Hoofdinhoud
Bereikbaarheid & Mobiliteit

Bouwrijp maken Brandevoort Hazenwinkel fase 1

Opdrachtgever

Gemeente Helmond

Expertise

Grondwerk

Infra

Transport

Waterbouw

Werkzaamheden

Grondwerk

Bouwrijp maken

Aanleg riool

In Helmond heeft Ploegam de wijk Brandevoort uitgebreid. De hele stadswijk maakten wij in delen bouwrijp voor de aanleg van nieuwbouwwoningen, op basis van de behoefte aan extra woningen.

Agrarische grond bouwrijp maken

Ploegam had de mooie taak om het gedeelte Hazenwinkel fase 1,waar diverse woningtypen zijn gerealiseerd, bouwrijp te maken. De wijk ligt op van oorsprong agrarische grond, die geschikt is gemaakt voor woningbouw. Daarom legde Ploegam wegen aan, voorzagen wij de wijk van riolering en zorgden we dat de nutsbedrijven hun voorzieningen konden aanleggen. De gemeente koos er in dit geval voor om de bouwstraten, die normaliter pas bestraat worden wanneer de woningen klaar zijn, te voorzien van noodbestrating. Op deze manier bereikten de woningbouwers hun bouwplaats.

 

Twee fasen

De werkzaamheden zijn in twee fasen uitgevoerd. Eerst hebben we de wegen en riolering aangelegd en vervolgens de bouwstraten. In de tussentijd konden nutsbedrijven de nutsvoorzieningen aanbrengen. Dit heeft langer geduurd dan we van tevoren hadden beoogd, onder andere omdat er een wijziging kwam in wetgeving met betrekking tot het gebruik van gas in woningen.

Ik zie de social return niet als een last, maar een mooi middel om mensen weer terug op de arbeidsmarkt te helpen. Het geeft voldoening als dit weer lukt!

Social return

Een onderdeel van de contractvoorwaarden van de gemeente was het toepassen van de zogenoemde SROI-invulling bij het uitvoeren van deze opdracht. SROI staat voor social return on investment en wil zeggen dat je een bepaald percentage van het werk besteedt aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om aan deze ‘verplichting’ te voldoen, hebben wij mensen gezocht die konden ondersteunen bij de aanleg van het riool. Hierbij maakten we gebruik van Ampliar, een bureau dat gespecialiseerd is in het selecteren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zoeken geschikte kandidaten, doen een screening, zorgen voor begeleiding en verzorgen de benodigde cursussen. Daarnaast overleggen zij met de controlerende instanties zoals het UWV over de geschiktheid van de kandidaten. Via Ampliar kwamen wij in contact met een statushouder. Een gedreven man, die bereidwillig was om veel te leren en gemotiveerd was om allerlei werkzaamheden te doen. Wij waren zo tevreden met deze medewerker, dat we hem hierna op een ander project hebben ingezet. 

Over dit project

Aanvang

2018-05-22

Omvang

€ 631.000

Looptijd

14 maanden

Status

Afgerond

Blauwe Ploegam vrachtwagen vervoert machine over straat
Ploegam vrachtwagen kiept zand op het werkgebied
Man met veiligheidshesje zit in machine om zand te egaliseren
Brandevoort Hazenwinkel zand en straat met huizen op de achtergrond

Andere projecten

Bekijk alle projecten