Hoofdinhoud

Wereldrecord voor nieuwe brug in Wanssum

18-05-2020

Civiele kunstwerken
Combinatie
Brug
Ooijen-wanssum
Wereldrecord

Op 11 en 12 juni worden de langste prefab voorgespannen liggers ter wereld geplaatst voor de nieuwe brug over de haven in Wanssum. De brug is de laatste stap van de nieuwe rondweg die, als onderdeel van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, op dit moment in het dorp gerealiseerd wordt. De liggers zijn geproduceerd door Haitsma Beton uit Friesland. 

Wereldrecord

Met een lengte van 69 meter zijn dit de langste voorgespannen liggers die ooit zijn geproduceerd. Daarmee vestigt het project een nieuw wereldrecord. Door de omvang van de liggers en het gewicht (in totaal 256 ton) kunnen de 8 liggers onmogelijk over de weg vervoerd worden. De liggers worden daarom over het water vanuit Kootstertille (Friesland) naar de haven van Wanssum vervoerd. Met twee drijvende bokken (kranen) worden de liggers vanaf het water ingehesen en gemonteerd. Een indrukwekkende operatie.

 

Volgen via livestream

Door het coronavirus zijn er verschillende maatregelen van toepassing waardoor het gebied niet toegankelijk kan worden gemaakt voor publiek. De veiligheid en gezondheid van de medewerkers en omgeving staan voorop. Om het inhijsen van de liggers wel te kunnen zien, is de montage via een livestream op de website te volgen. Jules Janssen, projectdirecteur Mooder Maas: “We hadden graag allerlei mogelijkheden gecreëerd voor de omgeving om dit bijzondere moment live te volgen, maar dat kan helaas niet. Daarom roepen we iedereen op om veilig thuis te blijven. Helaas is het nu niet anders. Om ervoor te zorgen dat iedereen het spektakel toch op een veilige manier kan volgen richten we een livestream in op onze website.” Via www.ooijen-wanssum.nl en/of de Facebookpagina is de montage te volgen.

 

Ontwikkeling rondweg

Het afgelopen jaar heeft Mooder Maas (de bouwcombinatie van Dura Vermeer en Ploegam) hard gewerkt om de hoge wanden van de nieuwe rondweg te plaatsen. In de tweede week van mei zijn de laatste hoge wanden geplaatst. Momenteel wordt het laatste deel aangevuld met gewapende grond. De nieuwe rondweg is één van de deelprojecten van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. De huidige provinciale weg, de N270, loopt nu nog dwars door het centrum van Wanssum. Met de aanleg van de nieuwe rondweg wordt het doorgaande verkeer om de kern van Wanssum geleid en ontstaan kansen voor de ontwikkeling van het centrum en de jachthaven. In december 2018 ging het westelijke deel van de nieuwe rondweg open voor verkeer, in september 2019 volgde het oostelijke deel. Er mist nog 1 ding en dat is de nieuwe brug die over de industriehaven van Wanssum komt te liggen. Deze brug moet rondweg oost met rondweg west gaan verbinden. De gehele rondweg wordt in het najaar van 2020 in gebruik genomen.

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws