Hoofdinhoud

Waterveiligheid in het Pannerdensch Kanaal

09-11-2023

Waterveiligheid
Hoogwater
Rijkswaterstaat
Pannerdensch kanaal
Samenwerking

Waterveiligheid is volop in het nieuws vandaag: onze sector verzet de komende decennia veel werk om te zorgen dat Nederland veilig blijft tegen hoogwater. De afgelopen jaren deden wij dat samen met Rijkswaterstaat ook bij het Pannerdensch Kanaal, 'de kraan van Nederland', waar we 38 kribben 5 oevers verlaagden om een waterstandsverlaging van 5 centimeter te realiseren.

Volgende week geven we de sleutel van het kanaal officieel terug en is het project klaar. Vandaag blikken we alvast terug op dit mooie project. Rijkswaterstaat maakte een prachtige video, waarin projectmedewerkers je meenemen in het verhaal van het Pannerdensch Kanaal. In deze reportage blikt Saskia van Vuren terug op de overstroming van 1995 (de evacuatie van het Rivierenland) en de impact daarvan op haar verdere leven. Ook neemt projectleider Norbert van der Hoek ons mee in het eindresultaat van het project Krib- en Oeververlaging Pannerdensch Kanaal en komen er diverse personen aan het woord die de werkzaamheden hebben uitgevoerd, soms al enkele generaties lang.

Het Pannerdensch Kanaal bestaat al ruim 300 jaar en is cruciaal voor de verdeling van de waterafvoer in Nederland. Met het project 'Krib- en Oeververlaging Pannerdensch Kanaal' verlagen we kribben en oevers van het kanaal, zodat het water makkelijker weg kan stromen. Zo loopt de waterstand niet onnodig hoog op en wordt het riviergebied veiliger. 

 

Rijkswaterstaat publiceerde in de aanloop naar de officiële opening van het Pannerdensch Kanaal een aantal mooie interviews met projectmedewerkers. Lees ook:

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws