Hoofdinhoud

Ploegam krijgt inzicht met Centix

30-06-2023

Ontwikkeling
Samenwerking
Materieel
Beheer

In korte tijd is Ploegam uitgegroeid tot een onderneming van formaat, met niet alleen meer mensen maar ook aanzienlijk meer materieel. Om het materieelbeheer in goede banen te leiden en overzicht te creëren van het volledige assortiment, schakelden we partner Centix in.

Al snel werd er een projectteam samengesteld om de implementatie op te starten. Anne van Uden, teamlid en betrokken vanaf het selectietraject, vertelt: “Uit de reacties op de enquête, die we onder de medewerkers van Ploegam uitgezet hebben, bleek dat het zeer bewerkelijk was om het onderhoud en de keuringen van het materieel via het voormalige systeem te organiseren. Daarnaast was er duidelijk behoefte aan overzicht van het materieelassortiment en wilden we toe naar een digitale catalogus, zodat onze projectmedewerkers kunnen zien welk materieel er vanuit Ploegam beschikbaar is. Centix biedt daarin precies wat we nodig hebben.”

 

Dat Centix bovendien de taal van de branche spreekt, zorgde voor Ploegam vanaf het begin voor herkenbaarheid en een prettige samenwerking. “We delen dezelfde stijl”, licht Anne toe. “Centix is, net als wij, een no-nonsense bedrijf dat volop in ontwikkeling is. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om te integreren met andere systemen, zoals ons ERP-systeem, wat een vereiste is voor Ploegam.” 

Kwaliteit en onderhoud

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Ploegam. Na het afnemen van de enquête bij de gebruikers werd duidelijk dat er verbetering nodig was in kwaliteit en onderhoud van het materieel. Anne legt uit: “We hadden dus duidelijk behoefte aan een pakket dat ons helpt bij het bijhouden van keuringen en onderhoud. Zo lopen we nu minder risico dat de voortgang van onze projecten wordt belemmerd, omdat het materieel beter op orde en op tijd gekeurd is. Tegelijkertijd willen we voorkomen dat mensen (te snel) extern materieel gaan huren, omdat ze niet precies weten wat we aan materieel in huis hebben. Met de aankomende catalogus in Centix is dat verleden tijd.”

 

Materieelbeheerder Richard van Hoof werkt sinds ongeveer een jaar met het programma en vindt het onder andere erg gebruiksvriendelijk. “Voorheen gebruikten we ons ERP-systeem om de keuringen en het onderhoud van ons materieel in te beheren”, vertelt hij. “Maar als bijvoorbeeld een boormachine niet gekeurd was, moest je fysiek op zoek. In Centix kun je het keuringscertificaat (en alle bijbehorende documenten) uploaden en krijg je automatisch een melding als een materieelstuk gekeurd moet worden.” 

 

Duidelijk in beeld

“Het uploaden van gegevens en bijhouden van materieelbeheer in Centix is ideaal”, vertelt Richard. “Alle technische gegevens zijn inzichtelijk. Voorheen moesten mensen certificaten en handleidingen zoeken, maar nu kan ik ze er zo bij zetten. Het invoeren van materieelstukken is ook heel eenvoudig. We hebben nu een duidelijk beeld van onze onderhoudshistorie. Als er dan iets stuk is, kunnen we gemakkelijk zien welk onderhoud er in het verleden is uitgevoerd.”

De implementatie van Centix bij Ploegam verloopt in opeenvolgende fases. Anne vertelt: “Eerst zijn de koppelingen tussen de systemen gerealiseerd. Elk middel en project dat in het ERP-systeem wordt aangemaakt staat nu realtime in Centix. Vervolgens is de keurings- en onderhoudsmodule van Centix ingericht en door de werf in gebruik genomen. De volgende fase is het uitrollen van de digitale catalogus, waar het projectteam al enkele maanden druk mee bezig is. Op zeer korte termijn kunnen we deze dan ook bedrijfsbreed delen en zo ons materieelassortiment in beeld brengen. Daarna starten we met pilotprojecten om ook de verhuurmodule van Centix te implementeren, zodat we vanuit de werf snel en eenvoudig kunnen zien op welk(e) project/locatie het materieelstuk zich bevindt.” 

Verhuur in Centix

We streven ernaar om in de start van 2024 de volledige verhuur in Centix te laten plaatsvinden. Dat zal volgens Richard nog wel voor een cultuuromslag moeten zorgen, omdat iedereen dan de bestellingen via de digitale catalogus gaat doen. Toch zijn Anne en hij ervan overtuigd dat het uiteindelijk voor iedereen voordelen zal opleveren. “Mensen kunnen straks heel gemakkelijk bestellingen plaatsen met hun telefoon, in plaats van dat ze appen of bellen”, aldus Richard. Anne voegt toe: “We willen uiteindelijk al onze projecten straks in Centix hebben. Ons grootste doel daarmee is inzicht. Ploegam hecht veel waarde aan flexibiliteit van de organisatie. Dat is ook de kracht van de samenwerking met Centix. Hierdoor kunnen we gemakkelijker meebewegen met de markt, blijven we innoveren en onszelf verder ontwikkelen.”

 

Klik hier voor meer informatie over Centix. 

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws