Hoofdinhoud

Twee keer PloegamPower in de Groote Molenbeek

23-11-2023

Waterschap
#natuurontwikkeling
#meanderen
#gemeente
#elektrisch

De Groote Molenbeek stroomt in het noorden van Limburg tussen Grashoek en Wanssum. Het is de langste en meest waterrijke beek van Noord-Limburg en is ongeveer 32 kilometer lang. Op twee verschillende plekken in de beek werkte Ploegam voor verschillende opdrachtgevers aan het herstel van de beek. Een uitgelezen mogelijkheid om twee vliegen in een klap te slaan en onze vakmensen te bevragen over beide projecten. 

Wanssum 

Het project de Groote Molenbeek in Wanssum heeft een primeur: voor de eerste keer voerden we een RAW-bestek elektrisch uit. Uitvoerder Ad van den Elzen en werkvoorbereider Ot Verwijs (team Adje en Otje) vertellen meer over het project dat we uitvoeren voor Waterschap Limburg.

 

Ad: “De vissen in de Groote Molenbeek konden niet langer door de zandvang zwemmen. Daarom maakten we zowel boven- als benedenstrooms een bypass langs de zandvang. We gebruikten de grond uit de zandvang om de beek te laten meanderen. De damwanden aan de kant van de zandvang werkten we netjes af met een deksloof. Aan de andere kant van de beek sloten we hem af met een stenenrij.”

 

Ad vervolgt: “Voordat wij begonnen aan onze werkzaamheden aan de beek, stroomde de beek niet door. Nu stroomt de Groote Molenbeek helemaal door naar Wanssum en kun je met een kano naar het centrum van Wanssum peddelen. Daar legden wij een extra uitstapplaats voor kano’s aan.”

De elektrische rupskraan en elektrische tractor moesten natuurlijk wel opgeladen worden. Ot: “Om bij de Molenbeek te komen, maakten we gebruik van het land een boer. Bij zijn boerderij laadden we ook ons materieel op. We mochten gebruik maken van zijn zonnepanelen om ons materieel op te laden. Hier maakten we goede afspraken over met hem. Door onze goede communicatie liep het project voor ons allebei voorspoedig.”

De Groote Molenbeek in Horst
Horst

10 kilometer stroomopwaarts werkt Ploegam ook aan de Groote Molenbeek. In opdracht van gemeente Horst aan de Maas zorgden we dat de Groote Molenbeek in 3 weken tijd over een lengte van één kilometer meandert. Machinist Bas Zegers: “Deze meandering realiseerden we binnen het huidige profiel van de bestaande beek. We werkten met ons materieel vanuit het water: dat was heel tof en uitdagend gezien de weersomstandigheden. De groene en waterrijke omgeving maakt dit soort projecten mooi om te doen.”

Uitvoerder Niels Radix vult aan: “Door de oever (voormalig onderhoudspad) aan de ene kant van de beek te verlagen en de grond aan de andere kant toe te passen, hoefden we geen extern materiaal aan te voeren. Naast de meandering creëerden we natuurvriendelijke oevers en plasbermen. Doordat deze zowel kunnen overstromen als droogvallen, ontstaan er op deze plek andere natuurwaarden.”

 

Naast de meandering voerden we voor de gemeente Horst aan de Maas nog werkzaamheden uit aan de ruïne van Kasteel Huys ter Horst. Niels: “De historische muur van Kasteel Huys ter Horst is cultureel erfgoed en moest beschermd worden. De geiten die rondom de ruïne lopen, beheren het groen rondom de ruïne, maar beschadigden ook de muur. Daarom hebben wij de muur voorzien van een kleilaag.”

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws