Emissieloos grondverzet: geen belofte maar werkelijkheid in juli 2020

19 mei 2020|Marc Janssen
Sta marketingcookies toe om deze video te bekijken en ververs daarna de webpagina. Klik hier om uw cookietoestemming te wijzigen.

Ploegam financiert en ontwikkelt volwaardige, elektrische grondverzetmachines

 

Ploegam BV is een mkb-bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Het familiebedrijf is in november 2019 een samenwerking aangegaan met Doosan-dealer Staad met als doel om de volledige bouwplaats emissieloos te maken. Er is gestart met de ontwikkeling van elektrische grondverzetmachines die 24 uur per dag inzetbaar. Medio juli 2020 wordt de eerste elektrische 30-tons rupsgraafmachine geleverd. Daarna volgt de elektrische versie van de mobiele DX16 en de minigraver DX19. De meest vernieuwende eigenschap van de machines is de 24/7 inzetbaarheid, dankzij verwisselbare accupakketten. Pakketten die bovendien gebruikt kunnen worden in verschillende machines, zoals we dat kennen van het elektrische handgereedschap. Daarnaast zijn de machines ontwikkeld volgens de hoogste veiligheidsvoorschriften uit de automotive industrie. Dat maakt ze ook op het vlak van veiligheid ongeëvenaard.  

 

Ploegam: aanjager van de elektrificatie van zware grondverzetmachines

Ploegam is de aanjager van het project. Chris Ploegmakers, mededirecteur Ploegam, vertelt: “Wij zijn geïnspireerd en uitgedaagd door onze opdrachtgevers. Zij willen opdrachten door laten gaan, dan moeten wij met een passende oplossing komen op de PAS en CO2-problematiek. De uitdaging voor ons is emissieloos werken. Elektrisch materieel is een oplossing, maar tot nu toe zijn de oplossingen vanuit de leveranciers nog niet afdoende. Het aanbod betreft vooral kleine, lichte machines. En de enkele grote machines die worden geïntroduceerd zijn zeer beperkt inzetbaar en moeten al na een paar uur aan de laadpaal. Dit is niet werkbaar voor onze projecten in een natuurlijke omgeving, zoals dijkversterkingen. Wij wilden niet langer wachten en hebben daarom het initiatief genomen. We hebben het ontwikkeltraject gefinancierd en hebben samen met onze partners in ruim een half jaar drie volledig elektrische machines ontwikkeld. We zeggen niet alleen meer dat we emissieloos werken, we doen het!”

 

Verwisselbare accupakketten

Ploegam en Staad realiseren elektrische machines voor het zware grondverzet, zoals dijkverzwaring en natuurlijke herinrichting. Wij werken in (natuur)gebieden waar een laadpaal niet aanwezig is. Deze nieuwe lijn elektrische machines zijn daarom voorzien van verwisselbare accupakketten. Pakketten die snel en eenvoudig verwisselbaar zijn en voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Dankzij het verwisselbare pakket haalt de machine een volledige dagproductie of meer en blijft de stilstand gedurende een werkdag beperkt tot 10 minuten voor het wisselen van het accupakket. De accupakketten zijn bovendien met andere type Doosan-machines uitwisselbaar, waardoor de accu’s maximaal inzetbaar zijn. 

 

Logistiek 

Chris gaat verder: “Als aannemer wil ik dat mijn machines de hele dag productief zijn. Naast de techniek kijken we daarom naar de logistiek; hoe zorgen we dat de machines snel en efficiënt van accupakket wisselen? Dit proces van wisselen en opladen van de accupakketten is ontwikkeld en daarmee is continu (door)werken geborgd. Daarnaast zijn we in gesprek met energieleveranciers om ervoor te zorgen dat we oplaadpunten realiseren die in de buurt zijn van onze projecten, waarbij we de accupakketten kunnen opladen met groene stroom."

 

Veiligheid 

Bij een elektrische machine heb je te maken met hoge voltages. Veiligheid is daarom één van de belangrijkste aandachtspunten. Chris vertelt: “De elektrische machine moet absoluut veilig zijn voor machinist en monteur. De machines zijn gebouwd conform de hoogste veiligheidseisen uit de automotive industrie. De machines zijn gecertificeerd volgens EMCR10 automotive, IP69. De certificering stelt specifieke eisen aan het veilig werken met elektrische voertuigen door het wegnemen van elektrische gevaren. Het resultaat zijn absoluut veilige machines, die zelfs wanneer ze te water raken geen risico opleveren wat betreft de elektriciteit.”

 

Op weg naar een emissieloze bouwplaats

Chris vertelt: “Elektrische machines zijn niet nieuw, maar een elektrische machine die kan concurreren met een ‘traditionele’ machine is uniek. Wij willen graag elektrisch werken, maar het mag niet ten koste gaan van de dagproductie en de efficiency. Dan heeft het pas zin en levert het voordeel op voor alle partijen. We zetten nu de eerste stap en samen gaan we op naar een emissieloze bouwplaats.” 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling op het vlak van emissieloos bouwen? Laat het ons weten

 

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief