Hoofdinhoud
Waterveiligheid

Vervangen kadeconstructies in Hoorn

Opdrachtgever

Gemeente Hoorn

Expertise

Waterbouw

Werkzaamheden

Grondwerk

Vervangen verhardingen

Bijkomende werkzaamheden

Voorbereidende werkzaamheden

Tijdelijk uitnemen, in depot plaatsen en opnieuw aanbrengen van een draaibrug

Vervangen kademuren

Houten bekleding

In Hoorn mag Ploegam, in opdracht van de gemeente Hoorn, de kadeconstructie aan de Oude Doelenkade en de Ottobrug vervangen. De huidige brug en de kade zijn rond 1935 aangelegd. De kademuren rond de Ottobrug waren aan een grondige renovatie toe. En dat betekent dat de kenmerkende draaibrug tijdelijk verwijderd moet worden!

Even geen brug

De brug is inmiddels, inclusief loopsteiger en loopplateau, verplaatst via het water naar het depot. Zo kregen wij de ruimte om de bestaande damwandconstructie te verwijderen en deze te vervangen en voorzien van een betonnen deksloof. De werkzaamheden zijn vlot verlopen en de brug ligt weer netjes op zijn plaats. De komende periode monteren we de brug en de loopsteiger af, werken we de kunststofbekleding af en plaatsen we het straatwerk en – meubilair terug.

 

De overige werkzaamheden bij de kadeverbetering bestaan uit het trekken en zetten van houten palen, het aanbrengen van verankering in de damwanden door middel van schroefinjectieankers, en het aanbrengen van een deksloof van beton en grondwerk. Natuurlijk wordt voor een omleiding gezorgd in de tijd dat de brug niet te gebruiken is. 

 

Veilig en toekomstbesteding

Deze historische kade moet na het aanbrengen van de damwandconstructie natuurlijk wel de mooie uitstraling behouden. Daarom wordt voor de nieuwe damwand een kunststof bekleding toegepast. Deze bekleding bestaat uit composiete vlonderplanken, die gemonteerd worden tussen de nieuw aan te brengen hardhouten (Basralocus) palen. Na deze werkzaamheden wordt de kenmerkende draaibrug weer terug geplaatst en kunnen de inwoners van Hoorn genieten van de vernieuwde kade: veilig en toekomstbestendig!

 

In dit filmpje zie je hoe het tijdelijk verwijderen van de draaibrug in zijn werk gaat.

Over dit project

Aanvang

2018-11-06

Omvang

€ 455.000

Looptijd

6 maanden

Status

Afgerond

Een uitdagende, maar prachtige klus in de stadskern van Hoorn!

Mike van der Steen

Werkvoorbereider

Andere projecten

Bekijk alle projecten