HWBP Stadsdijken Zwolle

Opdrachtgever
Waterschap Drents Overijsselse Delta
Onze expertises
Innovatie
Waterbouw
Grondwerk
Infra
Transport
Onze werkzaamheden
Dijkversterking
Kunstwerken
Planuitwerking

Het plangebied Stadsdijken Zwolle heeft een lengte van 8,7 kilometer en ligt langs het Zwolle-IJsselkanaal en het Zwartewater in Zwolle. Het gebied loopt via de oostoever van het Zwolle-IJsselkanaal, van de Spooldersluis tot aan de monding van de Vecht.

 

Hoogwaterbescherming

In 2015 is onderzocht op welke aspecten de Stadsdijken niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Hieruit is gebleken dat 7,5 kilometer dijk moet worden versterkt. Dit project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, maar het waterschap grijpt de dijkversterking ook aan voor mogelijkheden om het gebied rondom de dijk meer bij de stad te betrekken en om de verbinding te zoeken tussen bewoners, natuur en recreatie op de dijk. 

 

Situatieschets

Het zuidelijke deel van het plangebied bestaat uit industrie. Hier loopt de waterkering bijna onzichtbaar door en langs industrieterrein Voorst, waar zowel grote als kleine bedrijven zijn gevestigd. Voor Zwolle is dit een belangrijk economisch gebied. Het middendeel loopt langs stedelijk gebied. De dijk ligt langs kantoren, bedrijven en de woonwijk van Holtenbroek. Op, bij en soms onder de waterkering loopt stedelijke infrastructuur, zoals de Blaloweg en de snelweg A28. Het noordelijk deel van het projectgebied ligt in landelijk gebied. De gronden zijn hier in agrarisch gebruik. De dijk loopt hier langs de Westerveldse kolk en de Noorderkolk, en is omringd door waardevol natuurgebied.

 

Dijkzone Alliantie

Wij voeren het project uit in de combinatie Dijkzone Alliantie Zwolle, bestaande uit Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten BV en Ploegam BV, met ondersteuning van ingenieursbureau Tauw, Fugro en H+N+S Landschapsarchitecten. De aanpak is wat anders dan de meeste projecten: het gaat nu om de planuitwerking tot het definitief ontwerp. Vervolgens is de intentie dat de alliantie het werk ook mag gaan uitvoeren. "Een soort twee-traps-raket met een mix van Best Value Procurement, alliantie en bouwteam, maar wel uitgevoerd volgens de spelregels van de UAV-gc", schrijft Cobouw in dit artikel over het veelbesproken 'droomcontract'. 

 

Meer informatie over dit project vind je op de projectpagina van het waterschap

"Project Stadsdijken Zwolle stond bovenaan ons verlanglijstje."

Gijs Ploegmakers
Directeur
Gijs Ploegmakers
Aanvang
februari 2019
Looptijd
70 maanden
Combinanten
Dura Vermeer
Omvang
n.t.b.
Status
In voorbereiding
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief