Hoofdinhoud
Waterveiligheid

Herinrichting Maasboulevard Kessel

Opdrachtgever

Gemeente Peel en Maas

Expertise

Grondwerk

Infra

Waterbouw

Werkzaamheden

Aanbrengen damwanden

Opnieuw inrichten van de boulevard

Aanleg van recreatieve trappen

Aanbrengen nieuwe aanlegsteiger

Kessel ligt als enige dorp binnen de gemeente Peel en Maas direct aan de Maas ligt en is een van de oudste dorpen aan de Maas. De Maasboulevard is voor Kessel een belangrijk kenmerk - niet alleen toeristen, maar ook de Kesselnaren zelf genieten dagelijks van dit prachtige stukje Nederland. Ploegam is in 2021 aan de slag gegaan met de herinrichting van deze prachtige plek, zodat nog meer mensen van binnen én buiten Kessel ervan genieten.

Vanaf de Maasboulevard heeft het dorp Kessel een prachtig uitzicht over de Maas. En die plek is nu nog mooier: de Maasboulevard heeft een nieuwe inrichting. De Maasboulevard en aangelegen bebouwingen tegen zijn nu beschermd tegen het hoogwater van de Maas en de boulevard is ingericht met extra mogelijkheden voor recreatie. Zo zijn er trapelementen in de boulevard, waar bezoekers op verschillende hoogtes interactie hebben met het water. De voormalige loswal is ingericht als een plein voor ontmoeting en recreatie en we realiseerden een nieuwe aanlegsteiger voor kleine recreatievaart. Kun je het je voorstellen: varen langs de Maas, aanmeren aan de Maasboulevard, een ijsje scoren bij Clevers en genietend van het uitzicht op de Maas en Kasteel de Keverberg... Wij wel! 

In dit project combineren we onze expertises waterbouw, infra en grondverzet. Dat maakt het mooi!

Bram van Sonsbeek

Procesmanager

Een deel ontwerp

Voor het grootste deel van het werk hebben de opdrachtgever, gemeente Peel en Maas, en ontwerper Plangroep Heggen het ontwerp uitgedacht. Maar een gedeelte was nog aan de grondige denkers en gedreven doeners van Ploegam om een passend ontwerp voor te maken: dat was het hybride gedeelte van het contract waar wij onze meerwaarde konden bieden. Dit ging om het plaatsen van een damwand en de nieuwe trappartijen bij de aanlegsteiger, en het hoogwaterbestendig maken daarvan: een klus die ons wel is toevertrouwd! 

 

Samen met het dorp

Kessel is een dorp met een hechte gemeenschap, en een betrokken organisatie met vrijwilligers. De inwoners waren dan ook nauw betrokken bij het project. Procesmanager Bram: "We vroegen de inwoners van Kessel om hulp bij het verwijderen van bankjes en prullenbak, maar ook bij het verwijderen van de Math Sieben-brug. Zo brachten we de brugleuning terug in het ontwerp van de boulevard."

 

In onderstaande video is te zien hoe de Maasboulevard uiteindelijk is geworden: een heerlijke plek voor recreatie, ontmoeting en plezier! 

Over dit project

Aanvang

2021-05-03

Omvang

€ 771.000

Looptijd

5 maanden

Status

Afgerond

Digitale tekening Maasboulevard Kessel met een kerk en een bootje op het water

Andere projecten

Bekijk alle projecten