Hoofdinhoud
Waterveiligheid

Baggeren Aa

Opdrachtgever

Waterschap Aa en Maas

Expertise

Grondwerk

Werkzaamheden

Graafwerkzaamheden

Baggeren

In Veghel voert Ploegam werkzaamheden uit aan de Aa. De werkzaamheden bestaan uit het baggeren van de watergang. Doordat er in de loop van jaren sedimentatie heeft plaatsgevonden in de Aa is de waterbodem omhoog gekomen. Het doel van het project is de bestaande sedimentatie verwijderen en het verbeteren van de waterkwaliteit, door het verwijderen van minder geclassificeerd bodemmateriaal. Het te baggeren tracé beslaat het gedeelte van de A50 tot de Merwedelaan.

Unieke uitvoering

De werkzaamheden worden op een unieke manier uitgevoerd. De materialen worden verwijderd met behulp van een verhoogde kraan, die over de waterbodem heen rijdt. De CAT 340F LRE is verhoogd met een pilon van een meter hoog. Op die manier is gezorgd voor een minimale overlast voor de omgeving. 

 

Niet-Gesprongen Explosieven

Uit onderzoek is gebleken dat de werkzaamheden liggen in een gebied waar mogelijk nog Niet-Gesprongen Explosieven (NGE) liggen. Daarom is er voor gekozen om de materialen af te voeren in boten, die de materialen afvoeren naar buiten de kern van Veghel. Deze boten zijn gevuld met water, zodat de schade bij het aantreffen van een NGE erg beperkt is. Buiten de kern van Veghel worden de materialen onderzocht.

 

Tijdschrift BouwMachines maakte een reportage over de bijzondere aanpak van dit werk. Het artikel is hier terug te lezen.

Over dit project

Aanvang

2017-10-01

Omvang

€ 533.000

Looptijd

4 maanden

Status

Afgerond

Door het tussenstuk kan ik in het water rijden zonder natte voeten te krijgen. Ploegam is niet de enige die dat zo doet, maar het is wel zeldzaam

Harm Nibbeling

Kraanmachinist

Andere projecten

Bekijk alle projecten