Hoofdinhoud
Waterveiligheid

Baggeren Aa

Opdrachtgever

Waterschap Aa en Maas

Expertise

Grondwerk

Werkzaamheden

Graafwerkzaamheden

Baggeren

In Veghel heeft Ploegam werkzaamheden aan de Aa uitgevoerd: we baggerden de watergang. Doordat er in de loop van jaren sedimentatie heeft plaatsgevonden in de Aa, is de waterbodem omhoog gekomen. Het doel van het project was om de bestaande sedimentatie te verwijderen en de waterkwaliteit te verbeteren door het verwijderen van minder geclassificeerd bodemmateriaal. Het te baggeren tracé besloeg het gedeelte van de A50 tot de Merwedelaan.

Unieke uitvoering

De werkzaamheden zijn op een unieke manier uitgevoerd. We verwijderden de materialen met behulp van een verhoogde kraan, die over de waterbodem heen reed. De CAT 340F LRE is verhoogd met een pilon van één meter hoog. Op die manier zorgden we voor een minimale overlast voor de omgeving. 

Door het tussenstuk kan ik in het water rijden zonder natte voeten te krijgen. Ploegam is niet de enige die dat zo doet, maar het is wel zeldzaam

Harm Nibbeling

Kraanmachinist

Niet-gesprongen explosieven

Uit onderzoek bleek dat de werkzaamheden liggen in een gebied waar mogelijk nog niet-gesprongen explosieven (NGE) liggen. Daarom kozen we ervoor om de materialen af te voeren met boten, die de materialen afvoerden naar buiten de kern van Veghel. Deze boten waren gevuld met water, zodat de schade bij het aantreffen van een NGE erg beperkt was. Buiten de kern van Veghel zijn de materialen verder onderzocht.

 

Tijdschrift BouwMachines maakte een reportage over de bijzondere aanpak van dit werk. Het artikel is hier terug te lezen.

Over dit project

Aanvang

2017-10-01

Omvang

€ 533.000

Looptijd

4 maanden

Status

Afgerond

Blauwe Ploegam kraan op het water aan het baggeren
Blauwe Ploegam kraan op het water aan het baggeren

Andere projecten

Bekijk alle projecten