Hoofdinhoud

Vispassage Elisabethmolen is klaar!

30-03-2018

De afgelopen weken werkte Ploegam aan de aanpassing van een vispassage in de Haelensebeek. Inmiddels is de vispassage af en zijn alle betrokkenen tevreden over het eindresultaat! 

De oude situatie en de nieuwe situatie naast elkaar

De vispassage in de gemeente Leudal functioneerde niet goed meer, omdat door de renovatie van de Elisabethmolen het peil in de beek was verhoogd.

 

Hoger waterpeil moeilijker voor vissen

Het verhogen van het waterpeil in de beek is een belangrijke maatregel voor de instandhouding en de verbetering van de kwaliteit van het natuurgebied het Leudal. De Elisabethmolen is in 2016 geheel gerenoveerd en het oude sluiswerk is hersteld. Het waterpeil in de beek is daarmee omhoog gebracht naar het oude historische peil. De vispassage is aangelegd zodat vissen die stroomopwaarts willen zwemmen, de watermolen goed kunnen passeren. Door het hoge waterpeil lukte dat vooral kleine vissen niet goed meer. Ook was de vispassage door het hoge water beschadigd - daarover vertellen we meer op de projectpagina

Over paar maanden weer groen
Nu is nog goed te zien dat er aan de vispassage gewerkt is, omdat de oever aan één kant is vrijgemaakt om veilig te kunnen werken. Over een paar maanden is alles weer helemaal groen. Vanwege het belang voor de natuur heeft de Provincie Limburg de aanpassing gesubsidieerd. Dit unieke project is mogelijk gemaakt door een samenwerking van de Gemeente Leudal met het Waterschap, Staatsbosbeheer, Ploegam en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Een belangrijke rol was weggelegd voor de Stichting Elisabethmolen als opdrachtgever van het werk. De gemeente tenslotte heeft het project gecoördineerd. Wethouder Walraven heeft een kijkje genomen toen de vispassage net klaar was. Volgens hem is er sprake van "een mooie samenwerking tussen diverse partijen, die het Leudal weer een stukje mooier hebben gemaakt ten goede van de natuur". 

Nieuwe vispassage in uitvoering
Nieuwe vispassage in uitvoering

Meer lezen over de aanpassing van de vispassage in de gemeente Leudal? Dat kan op deze projectpagina

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws