Hoofdinhoud

Maaspark Ooijen-Wanssum doorstaat hoogwater zonder problemen

22-07-2021

Waterveiligheid
Hoogwater
Prijs
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Ooijen-wanssum
Gebiedsontwikkeling

Ter verbetering van de waterveiligheid, is in 2017 het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssujm gestart en dit jaar opgeleverd. Het project is in 2018 bekroond met de Ruimtelijke Kwaliteitspluim, in 2019 met de Waterinnovatieprijs en dit jaar werd het ontwerp van H+N+S bekroond met de LILA, de Landezine International Landscape Award 2021 in de categorie infrastructuur. Maar de echte prijs: het gebied heeft het hoogwater van afgelopen weekend met droge voeten doorstaan.

Het doel van het project is dat bij piekafvoeren de overloopgebieden vollopen om de waterstand tijdens deze piekafvoer te verlagen. Het ontwerp resulteert in een verlaging van 37 centimeter bij het ijkpunt Broekhuizen. Dat het project zo snel getest zou worden door uitzonderlijk hoge waterstanden, had niemand verwacht. Hoe het werkt? Bij een hoge waterstand stroomt het water eerst door de hoogwatergeulen grenzend aan de Maas, en loopt daarna vanuit Ooijen de Oude Maasarm in. Vanuit Wansum en Blitterswijk loop het ook terug de Oude Maasarm in, totdat midden in de Oude Maasarm het hoogste punt wordt bereikt. Vanaf dat moment gaat de gehele Maasarm met de Maas meestromen. Wanneer dit gebeurt, geeft het een verlaging van de waterstand van circa 20 cm bij Venlo tot nog circa 5 cm bij Roermond.

 

Afgelopen weekend vonden er dijkinspecties plaats, die waterschappen altijd uitvoeren bij hoogwater. Op enkele plaatsen was er lichte lekkage of liepen er sloten niet geheel goed weg. Dit water werd door de preventief geplaatste pompen van Waterschap Limburg weer terug de Maas in gepompt. Ook dit is gebruikelijk en volledig binnen de marges van het project. Dat alles zonder problemen verlopen is, is een validatie van het project en bevestiging dat het werkt zoals het bedoeld is. We zijn er trots op dat we Nederland een stukje mooier en vooral een stukje veiliger hebben kunnen maken!

 

Het project was ook in het nieuws:

Lees meer over het vernieuwde Maaspark Ooijen-Wanssum

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws