Hoofdinhoud

Geslaagde lekdichtheidstest zelfsluitende waterkering Steyl-Maashoek

27-03-2023

Innovatie
Dijkversterking
Samenwerking
Dijkzone alliantie
Zelfsluitende waterkering
Steyl-maashoek

 

Sinds maart 2022 werkt bouwcombinatie Dijkzone Alliantie, een samenwerking van Ploegam met Hollandia Infra en Dura Vermeer, samen met Vlotterkering®, de plannen voor een zelfsluitende kering verder uit. Dit gebeurt in opdracht van Waterschap Limburg. De lekdichtheidstest is een belangrijke stap in het ontwikkelproces van deze innovatieve kering. 

 

De zelfsluitende kering van dijkversterking Steyl-Maashoek is succesvol getest op lekdichtheid. Met behulp van een proefopstelling is de werking van deze kering uitgebreid getest op het terrein van Hollandia Infra. Een belangrijke mijlpaal binnen dit innovatieve project!

 

De nieuwe kering met een lengte van ruim 130 meter bestaat uit kwartronde segmenten die door stijgend water omhoog worden gestuwd. Zo wordt tijdens hoogwater het achterland van het Limburgse Steyl bij Maashoek, in de toekomst beschermd tegen overstromingen. 

 

 

 

Afbeelding: (v.l.n.r.) Gijs Ploegmakers (Ploegam), Jos Teeuwen en Sabine Kern (Waterschap Limburg), Jules Janssen (Dura Vermeer) en Diederik van Rijn (Hollandia Infra) bij de proefopstelling. 
Afbeelding: (v.l.n.r.) Gijs Ploegmakers (Ploegam), Jos Teeuwen en Sabine Kern (Waterschap Limburg), Jules Janssen (Dura Vermeer) en Diederik van Rijn (Hollandia Infra) bij de proefopstelling. 

Tijdens de lekdichtheidstest is gekeken naar de afsluitingsrubbers tussen de segmenten. Deze zorgen ervoor dat het tussen de segmenten voldoende lekdicht blijft. Het materiaal moet daarvoor over een aantal bijzondere eigenschappen beschikken; flexibel en toch voldoende stevig, langere tijd onder water kunnen verblijven maar niet uit mogen drogen boven water en natuurlijk slijtvast en waterdicht. Niet zomaar een rubberen afdichting dus maar een speciaal voor deze kering ontwikkelde afdichting door Trelleborg. Na een uitvoerige testperiode is nu het gewenste resultaat bereikt. Op naar de realisatiefase!

Afbeelding: een impressie van de kering in het Limburgse Steyl

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws