Hoofdinhoud

Dijkwerker aan het woord: Mathijs

21-06-2021

Waterveiligheid
Dijkwerkers
Dijkversterking
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Dijkverbetering

Tijdens de Week voor de Dijkwerker laten we een drietal dijkwerkers aan het woord over dijkwerk bij Ploegam, waterveiligheid in Nederland en hun eigen ervaring als dijkwerker. Vandaag vertelt assistent-uitvoerder Mathijs van Herpen over zijn werk. 

“Ik werk sinds een jaar bij Ploegam. Vanuit mijn opleiding Middenkaderfunctionaris infra aan het Deltion College ben ik hier gestart. Tijdens de opleiding ligt de nadruk op infra en grondverzet, en is er minder aandacht voor dijkwerken. Maar binnen Ploegam krijg ik juist veel te maken met dijkwerken. Dit is de perfecte leerschool voor mij: ik heb de kans gekregen samen te werken met ervaren collega’s aan uitdagende dijkprojecten.”

Nederlandse dijkwerkers behoren tot de wereldtop

“Op dit moment werk ik aan het project Stadsdijken Zwolle. We zijn nu bezig met het saneren. Een mooie klus. Hiervoor heb ik gewerkt aan de dijk bij Eemnes. Tijdens het werk geef ik mijn ogen en oren goed de kost. Je leert door te kijken, te vragen en te luisteren. Collega Reinier is wat dat betreft een goede mentor. Hij weet veel en kan het goed uitleggen. Daarnaast is het internet natuurlijk een bron van informatie. Voorafgaand aan een klus bereid ik me goed voor door te lezen over vergelijkbare projecten. Je ziet dan echt dat wij in Nederland op een heel hoog niveau werken. De Nederlandse dijkwerkers behoren in mijn ogen tot de wereldtop.”

Genieten van grondverzet

“Als ik zelf aan de slag ben voor een opdrachtgever, vind ik het grondverzet altijd mooi. Grote machines die vele kuubs grond verplaatsen en daar uiteindelijk een dijk van maken. Daar kan ik echt van genieten.”


Steentje bijdragen aan veiligheid

“Werken aan een dijk is bijzonder. Door een dijk te versterken of te herstellen, zorg je dat mensen veilig kunnen wonen en werken. Dat is natuurlijk altijd een mooie motivatie om aan de slag te gaan met zo’n klus. Ik vind het wel bijzonder dat ik met mijn werk een steentje kan bijdragen aan het veiliger maken van Nederland.”

Stadsdijken Zwolle

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws