Hoofdinhoud

'De Kweibrug' verbindt Ooijen en Broekhuizenvorst

01-04-2019

Civiele kunstwerken
Combinatie
Oplevering
Hoogwater
Brug
Grondige denkers, gedreven doeners
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Ooijen-wanssum
Gebiedsontwikkeling

Vandaag is de nieuwe brug tussen Ooijen en Broekhuizenvorst geopend voor verkeer. Wethouder Bob Vostermans (Gemeente Horst aan de Maas) verrichtte samen met Gijs Ploegmakers (voorzitter stuurgroep Mooder Maas) vrijdagochtend de officiële openingshandeling in het bijzijn van ruim 150 belangstellenden. Gedeputeerde Hubert Mackus (voorzitter stuurgroep Ooijen-Wanssum) onthulde samen met de familie Clabbers de naam van de brug: ‘de Kweibrug’. Het hagelnieuwe asfalt van de brug is vrijdagmiddag als reusachtig krijtbord gebruikt door kinderen uit Ooijen en Broekhuizenvorst. Zij schreven als eerste hun namen op het wegdek voordat om 16.00u het eerste verkeer van de brug gebruik mocht maken.

Bob Vostermans en Gijs Ploegmakers openen brug

Ooijen bij hoog water: eiland in de Maas

Zonder deze brug zou Ooijen bij hoog water in de Maas een eiland worden. Dankzij de Kweibrug blijven Ooijen en Broekhuizenvorst in de toekomst bereikbaar als de Oude Maasarm bij hoog water weer mee gaat stromen. Dat komt naar verwachting ongeveer één keer per tien jaar voor. Wethouder Bob Vostermans noemt de opening van de brug “een belangrijke stap naar fijn en hoogwaterveilig wonen en verblijven in Horst aan de Maas”. De brug is ongeveer 200 meter lang en biedt prachtig uitzicht over de Oude Maasarm en hoogwatergeul Ooijen.

‘De Kwei’: kade, koeweide of kwee?

Gedeputeerde Hubert Mackus (voorzitter stuurgroep Ooijen-Wanssum) onthulde samen met de familie Clabbers de naam van de brug: ‘de Kweibrug’. Ook de voormalige boerderij van de familie droeg die naam. ‘De Kweibrug’ –of een variant er op- werd door omwonenden maar liefst 21 keer voorgedragen. Mackus roemt de betrokkenheid van de omgeving bij het project: “In totaal reageerden 48 inwoners met 83 voorstellen voor de naam. In een gebied met zo’n rijke historie is een verwijzing naar de geschiedenis op zijn plaats. ‘De Kwei’ slaat in alle opzichten een brug tussen verleden en toekomst.” De naamgevers verschillen van mening over het waarom van ‘de Kwei’. Ze verwijzen naar de woning van de familie Clabbers, naar Quay (kade) of Koeweide. Enig speurwerk leidt tot een andere conclusie: ‘kwei’ verwijst naar kweestruiken die goed gedijden in de vochtige grond en waarvan men vroeger dacht dat de vruchten een geneeskrachtige werking hadden. De opening van de brug vormt een bijzondere mijlpaal voor de gebiedsontwikkeling en in het bijzonder voor de bewoners van Ooijen en Broekhuizenvorst.

Hubert Mackus onthult naam brug
Hubert Mackus onthult naam brug

Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is een integraal project van de Provincie Limburg, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, Gemeente Venray, Gemeente Horst aan de Maas en
Waterschap Limburg. De uitvoering is in handen van Mooder Maas, een aannemerscombinatie van
Dura Vermeer en Ploegam.


Tot eind 2020 worden van Broekhuizen tot Geijsteren tal van maatregelen genomen om de
waterveiligheid te verbeteren. Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum combineert de
veiligheidsdoelstelling met de ontwikkeling van 340 hectare nieuwe natuur en het scheppen van
uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven. Ook de leefbaarheid van het gebied gaat er de komende
jaren op vooruit. Mooder Maas, de combinatie van Dura Vermeer en Ploegam, is eind 2016 begonnen met de uitvoering van het project. Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum moet eind 2020 gereed zijn.

 

Foto's: Paul Poels Fotografie

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws