Hoofdinhoud

Brabants Dagblad: Osse Ploegam begon ooit met schep en rupskraan

27-02-2023

Ploegampower
Familiebedrijf
Publicatie

Gestart door twee broers met een schep en rupskraan, is Ploegam uit Oss inmiddels een landelijke speler. Groot in grond-, weg- en waterbouw en vooral dijkverbetering. En de groei zit erin. Ook door overnames, zoals recent die van Infrascoop in Cuijk.

Het Brabants Dagblad interviewde Gijs en Ilvy Ploegmakers voor de bijdrage Economie, over ons groeiende bedrijf en de ambities van de directie.

 

Brabants Dagblad, 23 februari 2023
Bedrijfsleven - Onderneming uitgegroeid tot landelijke speler

Door: Wouter ter Haar

Met de handjes, een schep, auto en een van hun ouders gekregen rupskraan. Zo begonnen de broers Gijs en Chris Ploegmakers na hun militaire dienst in Vinkel met hun eigen bedrijf. Inmiddels is Ploegam - dat staat voor Ploegmakers Aannemingsmaatschappij - uitgegroeid tot een landelijke speler in de grond-, weg- en waterbouw en het transport. Een bedrijf met zes vestigingen, ruim 350 medewerkers en een omzet van dik 160 miljoen euro. ,,Niet gek, voor twee broers uit Vinkel”, zeggen Gijs en Chris Ploegmakers.

 

Allerhande zware werkzaamheden

Het bedrijf verloochent de Vinkelse afkomst allerminst. Aan de noordkant van het dorp is de werf van het bedrijf nog steeds gevestigd. Medewerkers onderhouden er de ruim honderd machines die ze her en der inzetten voor allerhande zware werkzaamheden. En de rest van het wagenpark. ,,Omdat we dat zelf in huis hebben en zwaar inzetten op elektrisch aangedreven materieel hebben wij een voorsprong op andere bedrijven. Veel van onze opdrachtgevers vinden duurzaamheid van groot belang.”


Ploegam, sinds 2015 met het hoofdkantoor gevestigd in een voormalig Organon-kantoor aan de Griekenweg in Oss, heeft zo’n beetje sinds 1994 een stevige groei doorgemaakt. En is allesbehalve klaar met die groei, zo verzekeren algemeen directeur Gijs (60) en zijn dochter en commercieel directeur Ilvy Ploegmakers (29). ,,In onze sector staat nog heel veel te gebeuren. Vooral op het vlak van de waterveiligheid - dijken, beken en oevers - moet nog veel werk verzet worden.”


Het van oorsprong Vinkelse bedrijf is op velerlei terrein actief. Het voert in vrijwel het hele land projecten uit in de grond-, weg- en waterbouw. Ploegam zorgt voor grond voor complete woonwijken, verplaatst de loop van rivieren, bouwt bruggen, legt nieuwe wegnetwerken aan en is groot in het verzwaren of verbeteren van dijken. Gijs Ploegmakers: ,,95 procent van al het werk dat we uitvoeren halen we van de openbare markt.”

 

Ploegam rekent Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten en grote stichtingen tot zijn grootste opdrachtgevers. Bij de klussen die Ploegam uitvoert, vliegen al snel de grote getallen over tafel. Ilvy Ploegmakers: ,,Wij voeren langdurende en zeer ingrijpende projecten uit. En dan heb je het al gauw over een paar honderd miljoen euro.”


Het zijn ook vaak omvangrijke en langdurige projecten. Neem bijvoorbeeld een dijkverzwaring. ,,Buiten het benodigde grondwerk, moeten we vaak stalen damwanden of verankeringen plaatsen, infrawerk uitvoeren en moeten we terdege inspelen op de omgeving om die zoveel mogelijk te ontzien. Dan heb je het over klussen waar we al gauw een jaar of vier, vijf mee bezig zijn.”

 

Ondanks dat het vaak om langdurende projecten gaat, vergt de uitvoering een uitgekiende planning, aldus Ilvy Ploegmakers. ,,Ons motto is: grondige denkers en gedreven doeners. Dat dekt de lading perfect. Onze projecten moeten uiterst nauwkeurig uitgedacht worden. Dat duurt soms wel twee jaar. En daarna zijn we dan snel een jaar of drie, vier buiten aan het werk. Wij zijn er, vinden we zelf, goed in om dat complexe geheel te overzien. Maar de kunst is wel om voorop te blijven lopen op alle terreinen waarop we actief zijn.”

Hechte samenwerkingen aanknopen

Dat laatste is voor het familiebedrijf een belangrijke insteek om hechte samenwerkingen aan te knopen met bedrijven als bijvoorbeeld Dura Vermeer. Of diverse bedrijven in te lijven. Zo nam Ploegam in 2020 een fors belang in het Veghelse Staad, actief als Doosan-dealer en bouwer van elektrisch aangedreven shovels, kranen en rupsvoertuigen. Ook is het bedrijf eigenaar van Cornet Nautica in Werkendam, dat - actief in de natte aannemerij - bijvoorbeeld vanaf het water damwanden plaatst.


De meest recente aanwinst van Ploegam vormt het bedrijf Infrascoop in Cuijk. Dat maakt, met ruim veertig medewerkers, sinds begin dit jaar onderdeel uit van Ploegam. Volgens Gijs Ploegmakers vormt de Cuijkse onderneming een mooie toevoeging, omdat die min of meer in hetzelfde werkveld actief is. Hij sluit niet uit dat Ploegam in de nabije toekomst nog meer bedrijven overneemt.

 

Vader en dochter Ploegmakers voorzien een gestage groei van hun onderneming, die beschikt over een goed gevulde orderportefeuille van ruim 700 miljoen euro. Gijs Ploegmakers durft zelfs te voorspellen dat het bedrijf over een jaar of vijf de omzet bijna verdubbeld heeft en aan zo’n vijf- tot zeshonderd mensen werk verschaft.

 

Ilvy: ,,Wij blijven groeien. Zeker in de wetenschap dat er over een afstand tussen Oss en Barcelona rond het jaar 2050 nog voor zo’n 15 miljard euro aan dijkverbetering uitgevoerd moet worden. Daar gaan wij zeker ook een rol in spelen.”

 

Foto's: Jeroen Appels/Van Assendelft

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws