Plateau Blixembosch Buiten

Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven
Onze expertises
Grondwerk
Onze werkzaamheden
Aanbrengen asfalt
Aanbrengen damwanden
Bouwrijp maken
Gewapende grond
Grondverzet
Monitoring gasleiding
Rioleringswerkzaamheden

Er is in heel Nederland vraag naar meer woningen. Zo ook in Eindhoven. De gemeente Eindhoven gaat daarom een nieuwe woonwijk aanleggen, in de 'oksel' van de A50 en de Kennedylaan: een gebied beschikbaar voor uitbreiding van de woningbouw. Zo breidt de wijk Blixembosch bij Eindhoven steeds verder uit.

 

Hier ligt een geluidswal, waar de woonwijk Plateau Blixembosch Buiten tegenaan komt te liggen. Aan het team van Ploegam de taak om de grond, waar de woonwijk moet komen, bouwrijp te maken en de voorbereidende werkzaamheden te doen. 

 

Bouwteam

Het project is in eerste instantie aangenomen als bouwteam: dat betekent dat de grondige denkers en gedreven doeners van Ploegam samen met de gemeente Eindhoven aan tafel zijn gegaan om het ontwerp uit te werken en een prijs te bepalen. Een prettige manier van samenwerken: zo zorgen we al in de ontwerpfase dat we met de opdrachtgever op één lijn zitten. De focus in de tenderfase lag dan ook voornamelijk op de samenstelling van het team en de samenwerking. Na de ontwerpfase ligt er nu een uitvoeringsovereenkomst: we gaan 20 hectare grond bouwrijp maken.

 

Bouwrijp

 

Wat houdt dan in, bouwrijp maken? Ploegam legt de woonwijk niet aan: dat laten we over aan de woningbouwende partij die het stokje van ons overneemt. Wij zorgen dat zij aan de slag kunnen: we verplaatsen de grondwal, leggen het riool aan, leggen een onderlaag asfalt waar in de toekomst de straten komen, kortom: alle voorbereiding die nodig is om hier een prachtige woonwijk te realiseren. Een leuk detail is dat de weg, waaraan de woonwijk komt te liggen, zo'n 7 jaar geleden ook door ons is aangebracht! We borduren met dit project dus voort op eerdere werkzaamheden.

 

Geluidswal

De huidige geluidswal wordt verschoven en de bouwkavels worden verhoogd tot een drie meter hoger plateau. In de nieuwe geluidswal komen zo'n acht woningen. Het hoogteverschil maakt de woonwijk erg bijzonder, zeker in het vlakke Brabantse landschap. Om te zien hoe je een woonwijk met hoogteverschil realiseert, is men in de ontwerpfase dan ook een kijkje gaan nemen in Nijmegen. Op tien meter hoogte komt een mooi bastion met een metselmuurtje op de geluidswal, zodat er voor de buurtbewoners een uitkijkpunt is. Zij kunnen dan mooi uitkijken over hun bijzondere woonwijk én de wegenstructuur rondom Eindhoven! 

 

Gasleiding

Eén van de uitdagingen in het gebied is een gasleiding langs het werkgebied, die de stad Eindhoven voorziet van het nodige aardgas. Om te voorkomen dat onze werkzaamheden schade aan deze leiding veroorzaken, monitoren we continu wat ermee gebeurt. Bij het verplaatsen en verwerken van grond in steile taluds, zoals wij dat in dit werk doen, kan het namelijk gebeuren dat de grond schuift en de gasleiding breekt. Dat zou extreme gevolgen hebben! Daarom werken we hier met gewapende grond: tussen de lagen grond zitten lagen geogrids - een soort textiel - die de glijcirkels in de grond onderbreken en zorgen dat de grond niet kan gaan schuiven. Bovendien gebruiken we hellingsmeters, waterspanningsmeters en zakbakens om te meten of de grond niet verzakt of verschuift. Veiligheid boven alles! 

 

Excursie

Voor omwonenden kan het soms een raadsel zijn wat wij precies doen in hun buurt. Ze zien iedere dag veel materieel langs komen, en hun woonwijk wordt het podium voor bulten grond, bouwketen en vrachtwagens. Daarom organiseerde het uitvoeringsteam in de eerste weken van de uitvoering een excursie voor geïnteresseerden. We lieten ze het ontwerp zien, liepen een rondje over het bouwterrein en legden uit hoe de situatie in de toekomst zou gaan worden. De omwonenden konden vragen stellen aan onze medewerkers én we legden ze het een en ander uit over de veiligheid rondom onze machines en het gevaar van grote hoeveelheiden grond voor spelende kinderen. Kortom: een geslaagde middag! 

"De piramides in Egypte zijn ook ooit gebouwd. Dus alles is mogelijk!"

Huber van de Braak
Grondwerker
Huber van de Braak
Aanvang
september 2019
Looptijd
12 maanden
Omvang
n.t.b.
Status
Afgerond
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief