Hoofdinhoud
Bereikbaarheid & Mobiliteit

Plateau Blixembosch Buiten

Opdrachtgever

Gemeente Eindhoven

Expertise

Grondwerk

Werkzaamheden

Aanbrengen asfalt

Aanbrengen damwanden

Grondverzet

Rioleringswerkzaamheden

Bouwrijp maken

Monitoring gasleiding

Gewapende grond

Er is in heel Nederland vraag naar meer woningen. Zo ook in Eindhoven. De gemeente Eindhoven gaat daarom een nieuwe woonwijk aanleggen, in de 'oksel' van de A50 en de Kennedylaan: een gebied beschikbaar voor uitbreiding van de woningbouw. Zo breidt de wijk Blixembosch bij Eindhoven steeds verder uit.

Hier ligt een geluidswal, waar de woonwijk Plateau Blixembosch Buiten tegenaan komt te liggen. Aan het team van Ploegam de taak om de grond, waar de woonwijk moet komen, bouwrijp te maken en de voorbereidende werkzaamheden te doen. 

 

Bouwteam

Het project is in eerste instantie aangenomen als bouwteam: dat betekent dat de grondige denkers en gedreven doeners van Ploegam samen met de gemeente Eindhoven aan tafel zijn gegaan om het ontwerp uit te werken en een prijs te bepalen. Een prettige manier van samenwerken: zo zorgen we al in de ontwerpfase dat we met de opdrachtgever op één lijn zitten. De focus in de tenderfase lag dan ook voornamelijk op de samenstelling van het team en de samenwerking. Na de ontwerpfase ligt er nu een uitvoeringsovereenkomst: we gaan 20 hectare grond bouwrijp maken.

 

Bouwrijp

 

Wat houdt dan in, bouwrijp maken? Ploegam legt de woonwijk niet aan: dat laten we over aan de woningbouwende partij die het stokje van ons overneemt. Wij zorgen dat zij aan de slag kunnen: we verplaatsen de grondwal, leggen het riool aan, leggen een onderlaag asfalt waar in de toekomst de straten komen, kortom: alle voorbereiding die nodig is om hier een prachtige woonwijk te realiseren. Een leuk detail is dat de weg, waaraan de woonwijk komt te liggen, zo'n 7 jaar geleden ook door ons is aangebracht! We borduren met dit project dus voort op eerdere werkzaamheden.

 

Geluidswal

De huidige geluidswal wordt verschoven en de bouwkavels worden verhoogd tot een drie meter hoger plateau. In de nieuwe geluidswal komen zo'n acht woningen. Het hoogteverschil maakt de woonwijk erg bijzonder, zeker in het vlakke Brabantse landschap. Om te zien hoe je een woonwijk met hoogteverschil realiseert, is men in de ontwerpfase dan ook een kijkje gaan nemen in Nijmegen. Op tien meter hoogte komt een mooi bastion met een metselmuurtje op de geluidswal, zodat er voor de buurtbewoners een uitkijkpunt is. Zij kunnen dan mooi uitkijken over hun bijzondere woonwijk én de wegenstructuur rondom Eindhoven! 

 

Gasleiding

Eén van de uitdagingen in het gebied is een gasleiding langs het werkgebied, die de stad Eindhoven voorziet van het nodige aardgas. Om te voorkomen dat onze werkzaamheden schade aan deze leiding veroorzaken, monitoren we continu wat ermee gebeurt. Bij het verplaatsen en verwerken van grond in steile taluds, zoals wij dat in dit werk doen, kan het namelijk gebeuren dat de grond schuift en de gasleiding breekt. Dat zou extreme gevolgen hebben! Daarom werken we hier met gewapende grond: tussen de lagen grond zitten lagen geogrids - een soort textiel - die de glijcirkels in de grond onderbreken en zorgen dat de grond niet kan gaan schuiven. Bovendien gebruiken we hellingsmeters, waterspanningsmeters en zakbakens om te meten of de grond niet verzakt of verschuift. Veiligheid boven alles! 

 

Excursie

Voor omwonenden kan het soms een raadsel zijn wat wij precies doen in hun buurt. Ze zien iedere dag veel materieel langs komen, en hun woonwijk wordt het podium voor bulten grond, bouwketen en vrachtwagens. Daarom organiseerde het uitvoeringsteam in de eerste weken van de uitvoering een excursie voor geïnteresseerden. We lieten ze het ontwerp zien, liepen een rondje over het bouwterrein en legden uit hoe de situatie in de toekomst zou gaan worden. De omwonenden konden vragen stellen aan onze medewerkers én we legden ze het een en ander uit over de veiligheid rondom onze machines en het gevaar van grote hoeveelheiden grond voor spelende kinderen. Kortom: een geslaagde middag! 

Over dit project

Aanvang

2019-09-07

Looptijd

12 maanden

Status

Afgerond

De piramides in Egypte zijn ook ooit gebouwd. Dus alles is mogelijk!

Huber van de Braak

Grondwerker

Groep mensen in oranje veiligheidsvesten loopt over een heuvel van zwart zand op een bouwplaats
Achterkant van een Ploegam shovel aan het werk in het zand naast een weg
Twee blauwe ploegam kranen aan het werk in het zand op een grijze dag
Blauwe Ploegam kraan aan het werk in het zand op een bouwplaats
Zand op een bouwplaats met een blauwe kraan en witte auto op de achtergrond
Man met oranje veiligheidsjas kijkt naar man met kind in de cabine van een kraan
Blauwe Ploegam rupskraan schept zand op een bouwplaats met een andere kraan op de achtergrond
Groep personen in oranje veiligheidshesjes op bouwplaats in het zand naast een snelweg
Blauwe Ploegam kraan op een hoop zand met een grijze lucht
Twee Ploegam kranen naast elkaar aan het werk in het zwarte zand
Grondwerk bouwplaats direct naast een snelweg met auto's
Blauwe Ploegam kraan schept zand in de bak van een tractor
Medewerkers van Ploegam in oranje jassen in overleg met een plattegrond van de werkzaamheden op een bouwhek
Rij van damwanden in het zand
Digitale tekening van projectgebied Plateau Blixembosch met tekstaanduidingen
Twee Ploegam kranen en een shovel aan het werk op een berg van zand
Werkgebied Plateau Blixembosch met een stelling in het zand

Andere projecten

Bekijk alle projecten