Hoofdinhoud
Gebiedsontwikkeling & Natuurherstel

Natuurbrug de Mortelen

Opdrachtgever

Expertise

Grondwerk

In natuurgebied het Groene Woud in Noord-Brabant leven edelherten, dassen, reeën, salamanders en andere dieren. Maar er loopt ook een spoorlijn dwars door het gebied, tussen Eindhoven en Boxtel! Reden voor ProRail om BAM opdracht te geven hier een natuurbrug (ook wel ecoduct genoemd) te bouwen.

Met de bouw van de natuurbrug wordt het leefgebied van de verschillende dieren groter en kunnen zij veilig oversteken. De brug verbindt de deelgebieden Kampina, De Mortelen, De Scheeken en het Dommeldal weer met elkaar. In 2017 zijn er zo'n 12 tot 15 edelherten uitgezet in het gebied: zij zijn hopelijk toekomstige gebruikers van de natuurbrug! 

 

Ploegam voert als combinant van BAM Infra het grondwerk en wegenwerk voor de te bouwen natuurbrug uit. Wij leveren en verwerken de grond. Ook worden een aantal poelen gegraven voor de amfibieën in het gebied. De natuurbrug moet uiteindelijk opgaan in de natuur. 

 

Wij zijn als combinatie verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van het bouwgebied. Het is een uitdaging om in het natuurgebied bouwwegen te verzorgen, zodat het materieel en de grondstoffen op de bouwplaats kunnen komen. Hierbij willen we de natuur natuurlijk niet belasten! 

 

Uitvoerder Koen van der Velden: "Werken aan een mooi project midden in de natuur, wat wil je als uitvoerder nog meer? 's Ochtends kom je in de schemering met de auto langzaam door het bos gereden. Achter het bos ligt een grasveld met aan het einde de keet en het werk. Elke dag is het weer een verrassing wat voor dieren je tegenkomt: dassen, reeën, hazen en buizerds gaan ongestoord hun gang en na verloop van tijd raken ze zelfs gewend aan je aanwezigheid! Na het openen van de rolluiken gaat het schouwspel nog even door, totdat het te licht wordt en de meeste dieren zich weer terugtrekken in het veilige bos. Voldaan kijk je naar je werk, met de wetenschap dat de mensen aan de andere zijde van het spoor na afronding van het project van hetzelfde schouwspel kunnen gaan genieten!"

 

Meer informatie over de bouw van deze natuurbrug is hier te vinden.

Over dit project

Aanvang

2018-01-01

Looptijd

18 maanden

Status

Afgerond

Werken aan een mooi project midden in de natuur, wat wil je nog meer?

Koen van der Velden

Uitvoerder

Werkzaamheden in natuurgebied bij Natuurbrug de Mortelen
Werkzaamheden in natuurgebied bij Natuurbrug de Mortelen

Andere projecten

Bekijk alle projecten