Kadeverbetering Zuid- en Noordeinderpolder Kortsteekterweg

Opdrachtgever
Hoogheemraadschap van Rijnland
Onze expertises
Waterbouw
Infra
Onze werkzaamheden
Aanbrengen damwanden
Grondwerk

In Alphen aan de Rijn verbetert Ploegam in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland de dijk langs de Kortsteekterweg, Lindehovestraat en Ziendeweg. De 5,5 kilometer lange kade voldoet niet langer aan de veiligheidseisen en daarom stabiliseren we de waterkering. 

Een elektrisch aangedreven trilblok

Contractmanager Tom Verberne: “We werken zo duurzaam mogelijk en op dit project is dat niet anders. Daarom gaan we bij het trillen van de damwanden een trilblok gebruiken dat een elektrische aandrijving heeft. Die elektrische aandrijving komt uit een biogasinstallatie die op het water drijft. Daar hebben we een primeur te pakken, want dit is de eerste keer dat dit gebeurt. Het elektrische powerpack van het trilblok gebruiken we vanaf juni. Ook voeren we het grondwerk bij de Dikke Molen met een elektrische graafmachine uit.”

 

Een uitdagend werk

Tom vervolgt: “In het ontwerp is door de opdrachtgever gekozen voor zowel het opwaarderen van de bestaande damwand als het plaatsen van een nieuwe damwand. Bij dit project hebben we te maken met veengrond. Dat geeft een extra uitdaging ten opzichte van kleigrond, omdat we er voor moeten zorgen dat het waterpeil op pijl blijft. Daarom zorgen we voor een drainage achter de damwand. De veengrond is niet de enige uitdaging binnen dit project. Er ligt ook een logistieke uitdaging, omdat we het project bijna volledig vanaf het water uitvoeren.”

 

Communicatie is de sleutel

Omgevingsmanagement is ook bij dit project een belangrijk onderdeel. De grond waar onze vakmensen op werken is niet altijd van de gemeente, maar soms is de grond privé-eigendom. Tom: ‘In opdracht van het Hoogheemraadschap leggen we visstijgers aan. Omgevingsmanager Thamar Akkermans overlegt met de eigenaren van de grond, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn en wat er gaat gebeuren.”

Aanvang
januari 2023
Looptijd
17 maanden
Omvang
€ 13.500.000
Status
In uitvoering
<
>
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief