Hoofdinhoud

Emissieloos bouwen bij dijkproject Kortsteekterweg

12-07-2023

Duurzaamheid
Samenwerking
Elektrisch
Emissieloos
Elektrischemachines
Watthub

In opdracht van Hoogheemraadschap van Rijnland voert Ploegam het dijkproject Kortsteekterweg uit. De dijken worden over een lengte van ongeveer 5,5 kilometer verhoogd en versterkt. Ook wordt er over vrijwel de gehele lengte van dit dijkproject langs de oever van de Oude Rijn een damwand geplaatst. Deze damwand zorgt ervoor dat de komende 100 jaar omwonenden en inwoners van het achterliggende gebied droge voeten houden.

Elektrisch hydraulisch power unit van Dieseko Group

Bij het trillen van de damwanden wordt gebruikt gemaakt van een PVE 15 VM variabel moment trilblok en elektrische hydraulische powerpackunit van Dieseko Group. Marion van den Akker, Area Manager bij Dieseko Group: “Dit elektrisch hydraulisch powerpack is voorzien van 430 kWh elektromotoren en kan daarmee meer dan 700 liter per minuut olieflow leveren. Het PVE 15VM trilblok is voorzien van een zogenaamd variabel moment. Dit zorgt ervoor dat het hinderlijk trillen bij het starten en stoppen van het trilblok wordt voorkomen.”

 

Hybride opstelling 

Een uitdagende vraag die Ploegam aan Bredenoord stelde: Een emissieloze stroomvoorziening voor een combinatie met elektrische trilblok dat enorm veel stroom vraagt, die daarnaast op het water staat en waar geen netaansluiting beschikbaar is, en die tijdens het project over kilometers wordt verplaatst.

 

“Bij het meten en testen zagen we dat het elektrisch hydraulisch powerpack voor hoge pieken zorgt, maar dat het gemiddeld afgenomen vermogen bij dit project relatief laag ligt. Daarom hebben we hier gekozen voor een hybride opstelling: een biogas gedreven aggregaat in combinatie met een Battery Box”, aldus Zef Jansen, Commercial Manager Projects bij Bredenoord.

 

De Battery Box levert de benodigde energie voor de werkzaamheden en vangt de hoge aanloopstromen vanuit Ploegam en de Dieseko unit op. Het biogasaggregaat slaat alleen aan wanneer de Battery Box bijgeladen moet worden. Hierdoor wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan met het biogas. Deze hybride oplossing van het biogasaggregaat en een Battery Box biedt betrouwbare stroom op locatie zonder netaansluiting, zoals hier het geval is. En dankzij de Battery Box hoeft er geen enorm aggregaat te staan die vervolgens slecht belast wordt. Want gemiddeld gezien wordt er bij dit project veel minder energie afgenomen.

 

Wereldwijde primeur voor biogas op water

Jelmer Kalff, CCO bij Powercrumbs, is trots dat het de eerste keer is dat biogas op het water wordt toegepast. “De Powercrumbs box is gevuld met meer dan 1.000m3 biogas, wat omgerekend meer dan 2.000 kWh aan energie oplevert. Deze energie zorgt ervoor dat alle machines die op het ponton staan, kunnen draaien. Deze nieuwe energie keten heeft een vergelijkbare CO2 uitstoot als wind energie uit het net.”

 

Bundelen van innovatiekracht

Johan Peters, werkvoorbereider bij Ploegam: “Het mooie is dat we hier laten zien dat innovatie werkt door de krachten van Ploegam, Dieseko, Bredenoord en Powercrumbs te bundelen. Het is een volgende stap op weg naar een 100% emissieloze werkwijze. Een mooi project om samen met onze partners uit te voeren.”

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws