Hoofdinhoud

Dijkwerker aan het woord: Tom

23-06-2021

Tijdens de Week voor de Dijkwerker laten we een drietal dijkwerkers aan het woord over dijkwerk bij Ploegam, waterveiligheid in Nederland en hun eigen ervaring als dijkwerker. Vandaag vertelt projectleider Tom Rensen over zijn werk en zijn visie op dijksamenwerkingen. 

Het mooiste waterwerk van Nederland...

"... zijn Ruimte voor de Waal en Ooijen-Wanssum. Dit vind ik oprecht de mooiste waterwerken van Nederland. Na Ruimte voor de Waal (i-Lent) dacht ik dat het niet mooier kon, maar Ooijen-Wanssum (Mooder Maas) bleek een net zo mooi, of misschien zelfs mooier, project te worden. Ik ben erg trots dat ik hieraan meegewerkt heb.

 

In Ooijen-Wanssum was ik projectleider. Hier hebben we twee nieuwe, innovatieve dijken ontwikkeld: de steilranddijk en de hogegronddijk. De samenwerking en de totstandkoming van dit waterwerk is een voorbeeld voor heel Nederland, vooral omdat de opdrachtgever de ruimte gaf om innovatief te denken. En Ploegam het type bedrijf is dat dit uit durfde te voeren."

‘Wanneer de neuzen dezelfde kant op staan is alles mogelijk’

"Dat is mijn belangrijkste geleerde les over dijkwerken, van het project Ooijen-Wanssum. Hier vielen de puzzelstukjes in elkaar doordat de juiste mensen op de juiste plek zaten en de juiste kennis hadden. Als je elkaars belangen kan en wil begrijpen - wat zij willen en wat wij willen -, kun je samen tot iets moois komen. In een jarenlange samenwerking komt er, net als in iedere relatie, ooit een kink in de kabel. En Ooijen-Wanssum verliep niet zonder kinken, neem de corona-, PFAS- en stikstofcrisis. Het belangrijkste is hoe je het samen oplost.

 

Het proces soepel laten verlopen, dat doe je samen. Wij hadden tegen de opdrachtgever kunnen zeggen: 'Stop! We gaan niet verder voordat dit opgelost is.' Maar als je uitgebreid in discussie gaat, staat dit het maken van een mooi werk in de weg. En dat is wat wij het liefst doen, Nederland mooier en veiliger maken."

Innovatieprijs Ooijen-Wanssum

"Het project is in 2019 bekroond met de Waterinnovatieprijs. Ik denk dat dit komt doordat we niet de gebaande paden hebben gevolgd. Het begon met een architect die de slimme opmerking maakte dat er in Limburg geen dijken te zien zijn in het landschap, en het eindigde met twee nieuwe dijktypes. Om hier te komen hebben we onder andere een nieuwe ontwerpfilosofie gevormd en zijn we naar Hannover gegaan om dijkmateriaal te testen. Het project was ambitieus, maar is toch gelukt. Als je het aan mij vraagt, is de steilrand zelf niet heel bijzonder, maar maakt het complexe totaalpakket en de succesvolle samenwerking het zo bijzonder."

Steilranddijk Ooijen-Wanssum

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws