Hoofdinhoud

Calculator

Verhalen uit de praktijk

Een werkdag van een calculator

 

Hoofdtaak van de calculator is het bepalen van de kostprijs van de inschrijving of project. De calculator maakt de prijs voor de te maken projecten en de inzet van onze mensen en machines. Om tot de juiste prijs te komen, is het belangrijk dat je de vraag van de opdrachtgever goed 'verstaat'.

“Als calculator heb je een sleutelrol in het tenderproces. Je bepaalt de kostprijs van de inschrijving. Dat doe je niet alleen. Je werkt met iedereen samen binnen ons bedrijf. Je haalt kennis op bij interne specialisten, maar schakelt ook met externe partijen. De informatie die je ontvangt, beoordeel je en op basis daarvan bepaal je de prijs. Kennis van ons werk is noodzakelijk. Alleen dan kun je namelijk beoordelen of de prijs passend is.”

 

“Bij een RAW-contract schrijft de opdrachtgever voor wat de aannemer moet uitvoeren; wij hoeven het dan “alleen” nog maar uit te werken. Bij een Design & Construct contract / Bouwteam maken we een compleet ontwerp. Als calculator ben je dan direct betrokken bij de voorbereiding van de tender en maak je samen met het tenderteam keuzes, die bepalend zijn voor de prijsvorming. De eerste vraag is veelal: zelf uitvoeren of in combinatie. De keuze is bepalend voor de vervolgstappen.”

 

“Zoals gezegd bepaalt de keuze van uitvoering, de volgende stappen. Een standaard werkwijze is er niet, wel zie je dat je aantal stappen doorloopt. Je start altijd met het doornemen van de aanvraag; zitten er risico’s aan? Welke eisen stelt de opdrachtgever stelt aan duurzame uitvoering, flora en fauna, NGE’s, kabels en leidingen en archeologie. Wij ondersteunen het tenderteam. Wij helpen ze keuzes te maken, door inzichtelijk te maken van de financiële consequenties zijn van de keuzes die wij maken. Je hebt een sleutelfunctie in het team. Je bent een ‘spons’; je verzamelt informatie en koppelt die aan de juiste prijs.”

Meer info over werken als calculator bij Ploegam?

Carmen van den Hurk

HR-adviseur