Hoofdinhoud
Gebiedsontwikkeling & Natuurherstel
Waterveiligheid

Herstellen steenbekleding Berenplaat

Opdrachtgever

Evides Waterbedrijf

Expertise

Grondwerk

Werkzaamheden

Dijkherstel

Aanbrengen steenbestorting

Herstelwerkzaamheden

Vervangen steenbekleding

De meeste projecten die Ploegam uitvoert, zijn bekende locaties: een dijk, beek, rivier of weg. Plaatsen waar je misschien wel regelmatig komt, waar je dagelijks langs rijdt of waar je een zondagse wandeling maakt. De drinkwaterproductielocatie Berenplaat, waar Vyjay Parsan en zijn team werken aan het herstellen van de steenbekleding, is niet als zodanig toegankelijk voor inwoners. 

“We staan hier op terrein van productielocatie Berenplaat van Evides Waterbedrijf in Spijkenisse, waar drinkwater wordt gemaakt”, vertelt Vyjay, die de rol van projectleider combineert met de uitvoering op dit project. Het is een afgesloten terrein, waar je je bij een portier moet melden om binnen te komen. Er staat een grote zuiveringsinstallatie op het terrein, omgeven door indrukwekkende bedrijfspanden. Maar het meest in het oog springend is het spaarbekken: een bassin met een inhoud van zo’n 7,3 miljoen kuub water. 

 

Drinkwater

Evides levert 24/7 drinkwater aan 2,5 miljoen consumenten en het bedrijfsleven in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het zuidwesten van Noord-Brabant. De Berenplaat is als grootste drinkwaterproductielocatie van Nederland een belangrijke schakel daarin. In het spaarbekken op de Berenplaat wordt Maaswater uit de Biesbosch opgeslagen. Dat wordt niet direct gebruikt als drinkwater, maar wordt hier opgeslagen als voorraad: wanneer er problemen ontstaan met de bron van het drinkwater, zoals een vervuiling in het Maaswater, gebruikt Evides het water uit het spaarbekken om de huishoudens en bedrijven in de regio toch te kunnen voorzien van betrouwbaar drinkwater. 

 

Steenbekleding

Het bekken is omgeven door een ringdijk en in het spaarbekken liggen strekdammen, die bij harde wind de golven op het water breken en zorgen voor een goede doorstroming. De taluds van deze strekdammen en ringdijk zijn bekleed met stenen, en die bekleding – volgens een ontwerp uit 1960 – is inmiddels aan vervanging toe. “Daarvoor werken we met verschillende machines. Onze machinist Hans haalt de stenen uit de dam met een kraan met zuignap. De grondwerker steekt de stenen dan schoon, terwijl ze nog aan de zuignap hangen. Zo is de meeste mos en grond er al vanaf. De stenen worden op de andere kant van de dam opgestapeld.” Verderop zien we machinist Swen in de weer met een kraan met opzetstuk, waarin de stenen geschud worden om ze verder schoon te maken.

Opnieuw opbouwen

Vervolgens moet de bekleding er natuurlijk weer in. Onderaan de dam stellen we een opsluitband, zodat de stenen netjes recht komen te liggen. De dam wordt mooi egaal gemaakt, dan komt er geotextiel op en vervolgens steenslag. Daarop worden de inmiddels schone stenen aangebracht. Op de kop van de dammen werken we anders, daar zorgen zuilen van basalton dat de dam zijn waterkerende functie kan vervullen. “Dat is nog niet alles”, gaat Vyjay verder, “want sommige dammen zijn te laag. Die verhogen we voordat we de nieuwe steenbekleding aanbrengen.”

 

Waterstanden

Het niveau in het spaarbekken is regelbaar. In de winter brengt Evides de waterstand omlaag voor het herstellen van de onderste delen van de steenbekleding. Vyjay: “Maar als er een calamiteit ontstaat waardoor Evides het extra water nodig heeft, moet het waterpeil direct weer omhoog. Dat betekent dat we snel moeten schakelen!” Het team kan dus niet alle dammen tegelijk open leggen, maar moet steeds een klein stukje afmaken. Als het peil omhoog komt, moet de dam immers wel bedekt zijn! 

 

Hygiëne is van het grootste belang

“Omdat we hier op een drinkwaterlocatie werken, is hygiëne van het grootste belang”, vertelt Vyjay. “Lekt er bijvoorbeeld onverhoopt olie uit een kraan, dan zou Evides al het water in het spaarbekken moeten vervangen. Een kostbare klus.” Daarom neemt het team de nodige maatregelen.

Het belangrijkste risico is vervuiling van het spaarbekken met olie. Daarom liggen tijdens de werkzaamheden standaard olieschermen in het water en oliebooms met olie-absorberend materiaal op de waterlijn. En op de strekdam staat extra materiaal. Als er niet gewerkt wordt en tijdens het tanken staan de kranen in een vloeistofdichte lekbak. En zou er toch een lekkage zijn? Dan komt HeBo Maritiem Service de vervuiling met een bootje opzuigen. Door deze werkwijze blijft er geen olie in de spaarbekkens achter. Zo zorgt het team bij de Berenplaat, met een schone en beheerste uitvoering, voor een tevreden opdrachtgever. 

Over dit project

Aanvang

2021-01-01

Status

In uitvoering

Omdat we hier op een drinkwaterlocatie werken, is hygiëne van het grootste belang.

Rob Bouwens

Directeur Realisatie

Vrouw met veiligheidsjas en witte helm staat voor een blauwe Ploegam kraan
Blauwe Ploegam kraan staat op Berenplaat omringd met water en gebouwen op de achtergrond
Bruine eend zwemt in het water
Weg naast het water met houten palen ernaast en bomen op de achtergrond
Blauwe Ploegam kraan staat op Berenplaat omringd met water en gebouwen op de achtergrond
Blauwe Ploegam shovel rijdt op weg naast het water

Andere projecten

Bekijk alle projecten