Eerbeek: herinrichting oud-papierstortplaats

Opdrachtgever
Stort Doonweg B.V.
Onze expertises
Grondwerk
Onze werkzaamheden
Grondverzet
Voorzien van een nieuwe afdeklaag

Aan de Doonweg in Eerbeek ligt het voormalige stortterrein van de lokale papierfabrieken, die het terrein gebruikten voor het storten van hun residu. Ploegam heeft de opdracht gekregen, de voormalige stortplaats wordt geschikt gemaakt voor een zonnepark met 15.500 zonnepanelen. Ploegam is verantwoordelijk voor het ‘grondwerk’ en het afdichten van de voormalige stortplaats met staalslakken.

 

Onze projectleider is enthousiast over het project. “Wij voegen samen met de opdrachtgever duurzame meerwaarde toe aan de grond die al lange tijd ongebruikt is. Het laat zien dat je een stortplaats op een waardevolle manier een tweede leven kunt geven. Het zonnepark zorgt dat straks 1.600 gezinnen uit de omgeving duurzame energie krijgen.”

 

Afdichten van de stortlaag

De werkzaamheden van Ploegam bestaan in hoofdzaak uit volgende onderdelen: afdichten van de stortlaag en het aanleggen van drainage. Wij zijn gestart met ‘grondverzet’ vervolgens brengen we over het gehele terrein een afdichtlaag aan. Deze laag is minimaal 80 centimeter hoog en bestaat uit staalslakken. Als we die aanwalsen, dan ontstaat een harde korst waarop de zonnepanelen worden aangebracht. Daarnaast brengen we een drainage aan die zorgt dat het water dat van de slakken komt (met veel kalk en daardoor in de eerste periode (ca. 1 jaar) een hogere pH-waarde) via een foliesloot naar de zuivering wordt afgevoerd.

 

Het project in cijfers

Ploegam is eind 2019 gestart met de werkzaamheden. Eerst is zo’n 75.000 m3 stortmateriaal verzet en daarna wordt er 200.000 ton staalslakken aangebracht. Deze worden vanuit IJmuiden per schip vervoerd naar Zutphen. Van daaruit rijden 10 vrachtwagens aan en af naar Eerbeek. Begin april zijn de slakken aangebracht en kan de afdichtlaag inklinken. Na de bouwvak wordt het terrein opnieuw geprofileerd en vanaf september worden de zonnepanelen geplaatst. Naar verwachting sluit het park in het najaar van 2020 aan op het net, om in december de eerste elektriciteit te produceren. Inwoners uit de gemeente Brummen kunnen participeren in dit project en duurzame energie van eigen bodem afnemen.

 

Communicatie

Onze projectleider licht toe: “Het is een mooi project. We werken hier met ons eigen team en kunnen hier volop onze kwaliteiten benutten. ‘Grondverzet’ en transport zijn samen met communicatie met de omgeving de kernvaardigheden die hier gevraagd worden. De omgeving volgt ons kritisch, en terecht, want we zijn duidelijk aanwezig. Het aantal transportbewegingen is groot en dat veroorzaakt overlast. Door voortdurend op een open manier met de omgeving te communiceren, mogen we nu concluderen dat alles naar tevredenheid verloopt.”

"We laten zien dat je een stortplaats op een waardevolle manier een tweede leven kunt geven"

Projectleider
Aanvang
november 2019
Looptijd
12 maanden
Omvang
€ 1.195.000
Status
Afgerond
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief